Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φτιάξτε τα δικά σας σπιτικά croissants

Φτιάξτε τα δικά σας σπιτικά croissants

Φαίνεται δύσκολο να πετύχουμε αυτή την αφράτη βουτυρένια ζύμη, όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Συνταγές και Φωτό: Ελένη Εντζερίδου

Έχουμε συνηθίσει να τα αγοράζουμε ή να τα τρώμε έξω. Φαίνεται δύσκολο να πετύχουμε αυτή την αφράτη βουτυρένια ζύμη, όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Εκτός από το ότι γίνονται πολύ εύκολα και με απλά υλικά, η γεύση τους είναι αξεπέραστη και δεν έχει απολύτως τίποτα να ζηλέψει από τα croissants του εμπορίου, αντιθέτως φυσικά!
Ετοιμάστε την ζύμη από το προηγούμενο βράδυ και ψήστε τα το πρωί, για να συνοδεύσετε τον καφέ σας. Μέσα λίγη ώρα θα απολαμβάνετε γαλλικά croissants βουτύρου που μπορείτε να συνδυάσετε με κανέλα/ζάχαρη, με κάποιο έυκολο γλάσο ή ακόμα με πραλίνα φουντουκιού.
Εγώ ετοίμασα ένα γρήγορο γλάσο καραμέλας βουτύρου που γλυκαίνει τέλεια το croissant.
Είναι πολύ εύκολα αρκεί να ακολουθήσετε τα βήματα. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε μερικά σε σχήμα donut, στρογγυλά με τρύπα στη μέση και να τα ψήσετε και αυτά μαζί.
Λίγες συμβουλές
Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να αλείφεται πολύ εύκολα.
Πρέπει να τηρήσετε σωστά τους χρόνους για να δημιουργηθούν οι στρώσεις.
Αφού σχηματίσετε τα croissants και τα αλείψετε με το αυγό, πρέπει να τα αφήσετε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να εμφανιστούν οι στρώσεις κι έπειτα να τα ψήσετε.
Bon appetit!
Υλικά για 25 περίπου κομμάτια
Για τα croissants:
9 γρ. μαγιά ξηρή (ένα φακελάκι)
120 γρ. νερό ζεστό
120 γρ. γάλα
1-2 πρέζες αλάτι
30 γρ. ζάχαρη λευκή
1 αυγό
30 γρ. βούτυρο λιωμένο
βανίλια σε σκόνη
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. bούτυρο ανάλατο (π.χ Lurpak) σε θερμοκρασία δωματίου
αλεύρι για το άνοιγμα
αυγό για άλειμμα
Για το γλάσο καραμέλας:
30 γρ. βούτυρο
5 κ.σ. ζάχαρη καστανή
25 γρ. γάλα
μία πρέζα αλάτι
μία βανίλια
50 γρ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
∙Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά και το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά.
∙Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια και το βούτυρο και χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι συνεχίζοντας με το σύρμα.
∙Προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο πλάθοντας με το χέρι, μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
∙Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
∙Σε αλευρωμένη επιφάνεια μεταφέρουμε την ζύμη μας και αλευρώνουμε από πάνω.
∙Ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα ορθογώνιο κομμάτι 13×25, συμμετρικό όσο γίνεται, πάχους 1 εκατοστού.
∙Χωρίζουμε νοητά σε τρία κάθετα κομμάτια. Αλείφουμε το μεσαίο με το μισό βούτυρο με ένα μαχαιράκι. Κλείνουμε/διπλώνουμε το αριστερό, αλείφουμε το υπόλοιπο μισό βούτυρο και κλείνουμε με το δεξί κομμάτι από πάνω. Προσέχουμε το βούτυρο να καλυφθεί από την ζύμη. Τώρα έχουμε ένα πιο μικρό ορθογώνιο.
∙Μεταφέρουμε σε ένα δίσκο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με μεβράνη και μία πετσέτα. Βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
∙Αλευρώνουμε επιφάνεια και ζύμη, και ανοίγουμε πάλι σε ορθογώνιο κομμάτι 13×25.
∙Κάνουμε ακριβώς το ίδιο μόνο που δεν αλείφουμε βούτυρο. Βάζουμε στο ψυεγίο για άλλα 20 λεπτά.
∙Κάνουμε το ίδιο για δύο φορές ακόμα συνεχόμενα κι έπειτα αφήνουμε στο ψυγείο για όλη νύχτα.
∙Αλευρώνουμε και ανοίγουμε σε μεγάλο λεπτό ορθογώνιο, πάχους 0,3 εκατοστά. Κόβουμε με μαχαίρι σε μακρόστενα τρίγωνα.
∙Τυλάμε τα τρίγωνα ξεκινώντας από την μεγάλη πλευρά καταλήγοντας στη γωνία.
∙Γυρνάμε λίγο τις άκρες προς τα μέσα.
∙Εναλλακτικά κόβουμε σε στρογγυλά κάνοντας τρύπα στη μέση.
∙Αλείφουμε με αυγό και αφήνουμε 30-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να φανούν οι στρώσεις.
∙Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
∙Για το γλάσο βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σκουρύνει. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν βράση. Ρίχνουμε το γάλα και αφήνουμε να πάρει πάλι βράση.
∙Κατεβάζουμε από την φωτιά, μεταφέρουμε σε άλλο μπολ. Το χρησιμοποιούμε έτσι, ή προσθέτουμε την άχνη για να γίνει πιο σφιχτό.
Ελένη Εντζερίδου*
Food blogger geusis.blogspot.gr
* H Ελένη Εντζερίδου, είναι 24 χρονών και παρότι σπουδάζει ιατρικά εργαστήρια στο ΤΕΙ Αθήνας, λατρεύει την μαγειρική και δείχνει μεγάλη κλίση ειδικά στην ζαχαροπλαστική. Πριν ενάμιση χρόνο άνοιξε το blog «γεύσις» και έκτοτε μπαίνει στην κουζίνα, φτιάχνει τα δικά της γλυκά και αμέσως μετά τα μοιράζεται με όλες μας. Το marieclaire.gr φιλοξενεί συνταγές της Ελένης που φτιάχνει ειδικά για εμάς. Εύκολες, νόστιμες και πρωτότυπες. Και υποσχέθηκε να μοιράζεται και τα μυστικά της.

woman.in.gr

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024