Αλλαγές για το φόρο υπεραξίας ακινήτων και τη μείωση των προστίμων
Να προχωρήσει μονομερώς σε αλλαγές για το φόρο υπεραξίας ακινήτων και τη μείωση των φορο-προστίμων αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η τρόικα καθυστερεί στο να δώσει την έγκρισή της. Το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Να προχωρήσει μονομερώς σε αλλαγές για το φόρο υπεραξίας ακινήτων και τη μείωση των φορο-προστίμων αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η τρόικα καθυστερεί στο να δώσει την έγκρισή της. Το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, με στόχο να ξεπαγώσει η κτηματαγορά και να δοθεί μία ανάσα σε όσους εντοπίζονται να έχουν υποπέσει σε φοροδιαφυγή.
Η παρελκυστική πολιτική της τρόικας έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην πάλαι ποτέ «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας ασκώντας πίεση στο υπουργείο Οικονομικών να δώσει απαντήσεις σε όλες τις εκκρεμότητες που έχει καταγράψει.
Το υπουργείο Οικονομικών είναι διατεθειμένο να νομοθετήσει μονομερώς στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα στους δανειστές ότι δεν γίνεται για όλα τα θέματα να περιμένει την έγκριση της τρόικας, ειδικά σε μία περίοδο που αναζητουν όλη την ανάπτυξη.
Παράγοντες της κτηματαγοράς επισημαίνουν ότι από την 1ηΙανουαρίου 2014 έως σήμερα δεν έχει γίνει σχεδόν καμία αγοραπωλησία ακινήτου. Αυτό και μόνο δείχνει ότι αν η τρόικα ενδιαφερόταν πραγματικά για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ξεμπλοκάρει το συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο που είναι έτοιμο εδώ και δύο εβδομάδες.
Στελέχη της τρόικας είχαν εκφράσει κατά τη διάρκεια πρόσφατων συναντήσεων με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αλλαγή στα πρόστιμα και το φόρο υπεραξίας γεγονός που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν προαναγγελθεί από την κυβέρνηση και το βασικότερο περιμένει η αγορά ως μάννα εξ ουρανού.
Η πρόταση που έχει παρουσιάσει στην τρόικα το οικονομικό επιτελείο για τα πρόστιμα που αφορούν στην εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων προβλέπει:
- Μείωση στα 250 από 1.000 ευρώ για τα πρόστιμα στους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας).
- Μείωση στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσουςτηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).
Η τρόικα θεωρεί ότι τα νέα προτεινόμενα πρόστιμα είναι πολύ χαμηλά και αντιδρά. Το τελευταίο σενάριο για τα πρόστιμα κάνει λόγο για μείωση στα 400 και 800 ευρώ αντίστοιχα.
Αναφορικά με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο φόρο υπεραξίας ακινήτων οι ενστάσεις της Τρόικας επικεντρώνονται στην εξαίρεση από τον φόρο για τα ακίνητα που έχουν διακρατηθεί για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών καθώς επίσης και στον υπολογισμό της τιμής κτήσης για τα παλαιά ακίνητα. Αναμένεται να εφαρμοστεί ένα σύστημα που θα «αποπληθωρίζει» την αξία του κάθε ακινήτου για να γίνεται ορθή σύγκριση με τις τρέχουσες αξίες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αυτή είναι η νέα εθνική στρατηγική των ΗΠΑ – Ο Τραμπ σπάει τα ταμπού
- LIVE: Άστον Βίλα – Άρσεναλ
- ΗΠΑ: Τραγωδία στο Τενεσί – Παππούς και 3 μηνών εγγονή κατασπαράχθηκαν από τα σκυλιά της οικογένειας
- Live streaming: Ολυμπιακός – Πανσερραϊκός
- Ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό κόμβο κοντά στο Κίεβο, λέει η Ουκρανία
- Byron: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μέγαρα, Ανατολική Μάνη, Ευρώτας και δύο κοινότητες στον Δήμο Μάνδρας

