Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ξεκλειδώνει ο συμψηφισμός ΦΑΠ 2013 για τα ακίνητα του Ψυχικού

Τροπολογία που θα κατατεθεί εντός των ημερών στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέπει το συμψηφισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που κατέβαλαν το 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Ψυχικού με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) και τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

Τροπολογία που θα κατατεθεί εντός των ημερών στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέπει το συμψηφισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που κατέβαλαν το 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Ψυχικού με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) και τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

Ο νόμος 4223/2013 προβλέπει πως για τα έτη 2012 και 2013 και εφεξής για τον υπολογισμό του ΦΠΑ στην περιοχή Ψυχικού λαμβάνονται υπόψη οι τιμές εκκίνησης και οι συντελεστές αυξομείωσης, όπως είχαν αναπροσαρμοσθεί και ίσχυαν κατά την 31.12.2008. Αναφέρει ακόμη πως αν έχει βεβαιωθεί φόρος με βάση τιμές εκκίνησης και συντελεστές αυξομείωσης διαφορετικούς από αυτούς που ίσχυαν κατά την 31.12.2008 , διενεργείται νέα εκκαθάριση του φόρου από τη φορολογική διοίκηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο 57 του 4223/2013 σε περίπτωση θεμελίωσης σχετικής αξίωσης, «φόρος δεν μπορεί να επιστραφεί παρά μόνο να συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές των υπόχρεων στο φόρο αυτόν». Καθώς ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας αντικαταστάθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014 από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων Ιδιοκτησίας και νομικά πλέον δεν υφίσταται, για να προχωρήσει ο συμψηφισμός που προβλέπει ο 4223/2013 απαιτείται αναδιατύπωση της σχετικής διάταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική νομοτεχνική βελτίωση θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες. Η σχετική διάταξη θα προνοεί και για τις περιπτώσεις εκείνες που κάποιος φορολογούμενος πούλησε τα ακίνητο του εντός του 2013 και δεν είναι υπόχρεος στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων Ιδιοκτησίας, προκειμένου να μπορεί η επιστροφή του ΦΑΠ να συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, θα προχωρήσει και στη συμπληρωματική εκκαθάριση για τον υπολογισμό του φόρου με τις μειωμένες αντικειμενικές τιμές.

Η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων Ιδιοκτησίας αναμένεται να γίνει στα τέλη Μαίου και οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου θα ενημερωθούν αυτόματα μέσω Taxisnet για τα ποσά που θα συμψηφιστούν. Στις περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν είχαν πληρώσει τον ΦΑΠ 2013 ή τον είχαν πληρώσει μερικώς , αυτοί θα κληθούν μετά την συμπληρωματική εκκαθάριση να πληρώσουν προσαυξήσεις μόνον για το ποσό του φόρου που τους αναλογούσε.

Πρέπει να διευκρινισθεί πως ο υπολογισμός του φόρου με τις μειωμένες αντικειμενικές τιμές του 2008 αφορά αποκλειστικά στον ΦΑΠ, καθώς τόσο ο φόρος μεταβίβασης, όσο και οι γονικές παροχές στην περιοχή του Ψυχικού εξακολουθούν να υπολογίζονται με τις αυξημένες αντικειμενικές τιμές (8.000 ευρώ ανά τ.μ. η τιμή ζώνης).

Διευκρινίσεις για τις τροποποιητικές

Σχετικά με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ.Θεοχάρης και αναφέρεται στην τροποποιητική δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικού προσώπου των ετών 2011, 2012 και 2013, η οποία υποβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν αρμοδίως πως αφορά αποκλειστικά στους φορολογουμένους που δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν ανακλητική δήλωση ΦΑΠ 2010 και λόγω της παρέλευσης του διμήνου δεν μπορούσαν να κάνουν μεταβολές. Δεν σχετίζεται δε με τον συμψηφισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που κατέβαλαν το 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Ψυχικού, διαδικασία που όπως προαναφέρθηκε θα γίνει αυτόματα από την ΓΓΠΣ, χωρίς να απαιτηθεί οι 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής να προβούν σε καμία περαιτέρω ενέργεια.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024