Στο Ριάντ μεταβαίνει ο Ομπάμα για την επούλωση των σχέσεων με τη Σ.Αραβία
Ο Μπαράκ Ομπάμα σκοπεύει να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο με στόχο να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του κυριότερου αραβικού συμμάχου της, λόγω της στάσης των ΗΠΑ όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον εμφύλιο στη Συρία.
Ο Μπαράκ Ομπάμα σκοπεύει να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο με στόχο να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του κυριότερου αραβικού συμμάχου της, λόγω της στάσης των ΗΠΑ όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον εμφύλιο στη Συρία.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία επικαλείται Σαουδάραβα αξιωματούχο, η σχέση των δύο χωρών έχει επιδεινωθεί και η εμπιστοσύνη μειώνεται διαρκώς.
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία είναι σύμμαχοι από το 1932, οπότε δημιουργήθηκε το βασίλειο, γεγονός που έχει προσφέρει στο Ριάντ έναν ισχυρό στρατιωτικά προστάτη και στην Ουάσινγκτον ασφαλή αποθέματα πετρελαίου.
Όμως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν δοκιμαστεί με αφορμή διάφορα ζητήματα.
Μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας απείλησαν με ρήξη με τις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για την απραξία, όπως την χαρακτηρίζουν, της Ουάσινγκτον στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, αλλά και για την πρόσφατη προσέγγισή της με το Ιράν.
Η αντιπαλότητα του σουνιτικού βασιλείου με το σιιτικό Ιράν έχει εντείνει τις διαδογματικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο βασιλιάς Αμπντάλα αναμένεται να ρωτήσει τον Ομπάμα γιατί αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Συρίας, γεγονός που, σύμφωνα με σαουδαράβες και άλλους αξιωματούχους, ενίσχυσε τον Άσαντ.
Η επίσκεψη του Ομπάμα θα πραγματοποιηθεί μετά την αποστολή στο Ριάντ του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ο Τραμπ τα έβαλε και με τη Μελόνι – «Νόμιζα ότι είχε θάρρος, αλλά έκανα λάθος»
- Η Ουνιόν Βερολίνου στηρίζει την Μαρί Λουίζ Έτα – «Είναι ντροπή να γράφουν τέτοια σεξιστικά σχόλια»
- Ο Κάνιε Γουέστ δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο μόνος που «έφαγε πόρτα» από το Ηνωμένο Βασίλειο
- Ακροδεξιός βουλευτής της Πολωνίας σήκωσε σημαία του Ισραήλ με σβάστικα στη Βουλή
- BBC: Τι συμβαίνει στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας; – Μασκοφόροι, κυβερνητική αμηχανία και ένα γραπτό ερώτημα
- KKE: Ο Λαζαρίδης πήρε «πτυχίο» στη συγκάλυψη του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ και «μεταπτυχιακό» στον αντικομμουνισμό



