Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην παραίτηση Γιανούκοβιτς επιμένει η αντιπολίτευση στην Ουκρανία

Στην παραίτηση Γιανούκοβιτς επιμένει η αντιπολίτευση στην Ουκρανία

Διεθνή διαμεσολάβηση και παραίτηση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς ζητεί η αντιπολίτευση στη χώρα, παρά την αναδίπλωση που επιχείρησε την Παρασκευή σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στην πολιτική κρίση και να τερματιστούν οι μαζικές διαδηλώσεις. Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί επιβεβαιώνει και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών για διαβουλεύσεις «χωρίς αντίκρισμα». Αποκλεισμένο από διαδηλωτές το υπουργείο Ενέργειας.

Διεθνή διαμεσολάβηση και παραίτηση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς ζητεί η αντιπολίτευση στη χώρα, παρά την αναδίπλωση που επιχείρησε την Παρασκευή σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στην πολιτική κρίση και να τερματιστούν οι μαζικές διαδηλώσεις. Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί επιβεβαιώνει και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών για διαβουλεύσεις «χωρίς αντίκρισμα».

Το πρωί του Σαββάτου, περίπου 100 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο όπου στεγάζεται το υπουργείο Ενέργειας στο κέντρο του Κιέβου. «Έγινε απόπειρα κατάληψης του κτιρίου. Περίπου 100 ένοπλοι διαδηλωτές εισέβαλαν (στο κτίριο). Τους συνάντησα και τους είπα ότι αν δεν εγκατέλειπαν ειρηνικά το κτίριο τότε θα κατέρρεε ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας» δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας Εντουαρντ Σταβίτσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το εσωτερικό του κτιρίου, αλλά παραμένουν μπροστά από αυτό και εμποδίζουν την είσοδο. «Αυτό που συμβαίνει είναι μία ευθεία απειλή προς ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας» υποστήριξε ο Σταβίτσκι.

Το Σάββατο έγινε επίσης γνωστός ότι ένας από τους τραυματίες, στη διάρκεια των επεισοδίων της Τετάρτης, υπέκυψε στα τραύματά του.

Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για συνολικά δύο νεκρούς από τις βίαιες συγκρούσεις, ενώ η αντιπολίτευση για πέντε.

Το Ουκρανικό Εθνικιστικό Κίνημα Svoboda ανέφερε ότι ο νεκρός είναι ο 45χρονος Ρομάν Σενίκ, ο οποίος τραυματίστηκε την Τετάρτη στην επιχείρηση της αστυνομίας κατά των συγκεντρωμένων διαδηλωτών στην οδό Γκρουτσέφσκι στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Αναδίπλωση Γιανούκοβιτς

Την Παρασκευή, ο Βίκτορ Γιανούκοβις υποσχέθηκε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τροποποίηση των νόμων που «πνίγουν» τις διαδηλώσεις και αμνηστία για τους συλληφθέντες διαδηλωτές.


Απαντώντας, ο πρώην πυγμάχος και ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Udar, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Ευρώπη.

«Ο Γιανουκόβιτς επέλεξε να κηρύξει πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού του, αντί να σταματήσει την αντιπαράθεση. Πρέπει να τον σταματήσουμε» είπε ο Κλίτσκο.

Παρέμβαση έγινε και από την Ουάσινγκτον, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να δηλώνει ότι «θα σταθούμε δίπλα στον λαό της Ουκρανίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον Γιανουκόβιτς σε μια προσπάθεια να τον πιέσουν να εγκαταλείψει τη βία, να λάβει υπόψη του τα αιτήματα των διαδηλωτών και να προωθήσει δημοκρατικές ελευθερίες.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε είχε συνομιλίες στο Κίεβο με τον Γιανουκόβιτς και με τον νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρι Κλιούγεφ.

Σε δηλώσεις προχώρησε και ο ουκρανός μεγιστάνας και υποστηρικτής του Γιανούκοβιτς, Ρινάτ Αχμέτοφ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την προσφυγή στη βία και δηλώνοντας ότι η μοναδική λύση για την έξοδο από την κρίση είναι οι διαπραγματεύσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024