Η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων θα μπορούσε να επιβαρύνει τα δημοσιονομικά με ποσό έως και 500 εκατ. ευρώ, είπαν στο Reuters δικαστικές και κυβερνητικές πηγές. Το θέμα έχει προβληματίσει εντόνως την κυβέρνηση, αφού μεταξύ άλλων απειλεί το σχέδιο της για τη διάθεση του όποιου πρωτογενούς πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων θα μπορούσε να επιβαρύνει τα δημοσιονομικά με ποσό έως και 500 εκατ. ευρώ, είπαν στο Reuters δικαστικές και κυβερνητικές πηγές την Τετάρτη.

Το θέμα έχει προβληματίσει εντόνως την κυβέρνηση, αφού μεταξύ άλλων απειλεί το σχέδιο της για τη διάθεση του όποιου πρωτογενούς πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες, ενώ προκαλεί και νέο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Άλλωστε ανησυχία για τις συνέπειες της δικαστικής απόφασης φέρεται να εξέφρασε ήδη η τρόικα με email.

Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρει ότι οι περικοπές περίπου 10% στους μισθούς των ενστόλων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του 2012 είναι αντισυνταγματικές, καθώς οι ένστολοι ανήκουν στο «σκληρό πυρήνα του κράτους» και για αυτό χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, εξήγησε στο Reuters δικαστικός αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία. Εκτίμησε ότι η οικονομική επίπτωση θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ.

Αξιωματούχος όμως του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι το κόστος ίσως ανέλθει έως και τα 500 εκατ. ευρώ για τους μισθούς από τα μέσα του 2012 μέχρι σήμερα, συνυπολογίζοντας τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στις συντάξεις, καθώς και στις προαγωγές.

«Το κόστος μπορεί να ανέλθει έως και τα 500 εκατ. ευρώ», επισήμανε o αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι για να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί θα πρέπει να δημοσιευθεί η τελική απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου τους επόμενους μήνες.

Οι επιστροφές θα αφορούν την περίοδο από τα μέσα του 2012, όταν επιβλήθηκαν οι περικοπές, μέχρι σήμερα. Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι δεν έχει αποφασιστεί αν το κόστος θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2014 ή και τα επόμενα χρόνια. Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει απόθεμα 1,12 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων δαπανών.

Σε άλλη του απόφαση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις περικοπές μισθών στο προσωπικό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του υπουργείου Οικονομικών, μετά από σχετικές προσφυγές, ανέφερε δικαστικός αξιωματούχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr