Περνώντας από τα λόγια στην πράξη, το Ιράν σταματά το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του για εμπλουτισμό ουρανίου βάζοντας σε εφαρμογή τη συμφωνία με τους Έξι. Με το μέτρο, η Τεχεράνη αναμένει άμεσα μία πρώτη περιορισμένη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Η Κάθριν Άστον, εκπρόσωπος των Έξι, ανέφερε πως την ελπίδα της πως ο νέος γύρος συνομιλιών θα ξεκινήσει στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως προβλεπόταν, η διαδικασία θα έμπαινε σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων τεχνικών διαβουλεύσεων με τους αξιωματούχους της ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι όντως οι ξένοι επιθεωρητές ξεκίνησαν την αποσύνδεση ορισμένων φυγόκεντρων για εμπλουτισμό ουρανίου στη μονάδα του Νατάνζ. Λίγο αργότερα, την εξέλιξη επιβεβαίωσε και η ΙΑΕΑ.

Οι επιθεωρητές θα συνεχίζουν στη μονάδα στο Φόρντο, στο κεντρικό Ιράν. Ανακοινώντας την αποσύνδεση, ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Πυρηνική Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί είπε χαρακτηριστικά: «Το παγόβουνο των κυρώσεων εναντίον του Ιράν λιώνει».

Η Τεχεράνη συμφώνησε στις τελευταίες διαβουλεύσεις να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου μέχρι 20%, ένα από τα κεντρικά βήματα στη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου -υπό το συσσωρευμένο βάρος των οικονομικών πιέσεων που έχουν επιφέρει οι κυρώσεις, περιμένοντας σε αντάλλαγμα χαλάρωσή τους.

Λίγο πριν την επιβεβαίωση της, αναμενόμενης τις τελευταίες ώρες, εφαρμογής της συμφωνίας, η Κάθριν Άστον ανέφερε πως «αναλόγως του πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σήμερα, ελπίζω πως θα ξεκινήσουμε συνομιλίες εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ