Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκαινιάζεται η προσωρινή Πινακοθήκη στο Άλσος Στρατού

Εγκαινιάζεται η προσωρινή Πινακοθήκη στο Άλσος Στρατού

Έργα από τις μόνιμες συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης θα εκτίθενται στο χώρο της Γλυπτοθήκης, στο Άλσος Στρατού, έως ότου εγκαινιαστεί το νέο κτίριο, μέσα στο 2016. Ερωτηθείσα για το έκτακτο πρόβλημα που δημιούργησε η διαπίστωση ότι τα υπόγεια της νέας Πινακοθήκης, όπου θα φυλάσσονται οι συλλογές και θα γίνονται οι περιοδικές εκθέσεις, θα περιβάλλονται από τα νερά του Ιλισσού, η διευθύντρια της Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα δήλωσε ότι «η σύγχρονη τεχνολογία αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα».

Έργα από τις μόνιμες συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης θα εκτίθενται στο χώρο της Γλυπτοθήκης, στο Άλσος Στρατού, έως ότου εγκαινιαστεί το νέο κτίριο, μέσα στο 2016.

Από τα 480 έργα των συλλογών που εκτίθεντο μόνιμα στο παλιό κτίριο, πριν την μετακόμιση, παρουσιάζονται εδώ 120 έργα καλλιτεχνών.

Πρόκειται για μία «περίληψη» δηλαδή της έκθεσης των μόνιμων συλλογών, και ως προς τα έργα και ως προς την χρονολογική έκταση, που ξεκινά με έργα από τα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας και εκτείνεται έως την γενιά του ’30.

Μοιρασμένη σε τέσσερις ενότητες, η παρουσίασή τους συνιστά μια εποπτεία της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής, περίπου έως το 1950.

«Δεν προδίδουμε το αίσθημα των φιλότεχνων που θα επισκεφθούν την Πινακοθήκη στο Γουδή, γιατί η επιλογή των έργων, και με τον τρόπο που εκτίθενται, συνομιλούν με την κοινωνία, με την Ιστορία» υπογράμμισε η διευθύντρια της, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Δεσπόζουν στην είσοδο τρία έργα του Γκρέκο και από την άλλη πλευρά ο Κωνσταντίνος Παρθένης (το μνημειακό του έργο »Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου», διαστάσεων 4Χ4μ., αφού αφαιρέθηκε από το τελάρο του, μεταφέρθηκε τυλιγμένο σε ειδικό κύλινδρο με γερανό από το παράθυρο).

«Η μετακόμιση ήταν και μια πρόκληση να δούμε τη φυσική δομή των έργων», είπε ο Μιχάλης Δουλγερίδης, υπεύθυνος συντήρησης των έργων κι έφερε το παράδειγμα της συντήρησης του συγκεκριμένου έργου, λέγοντας χαρακτηριστικά «δώσαμε άλλα εκατό χρόνια ζωή στο έργο».

Για τα νερά του Ιλισσού

Ερωτηθείσα για το έκτακτο πρόβλημα που δημιούργησε η διαπίστωση ότι τα υπόγεια της νέας Πινακοθήκης, όπου θα φυλάσσονται οι συλλογές και θα γίνονται οι περιοδικές εκθέσεις, θα περιβάλλονται από τα νερά του Ιλισσού, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης δήλωσε ότι «η σύγχρονη τεχνολογία αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα».

Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη στεγανοποίηση των υπογείων και άλλα μέτρα.

Ο ποταμός, όπως διαπιστώθηκε, βρίσκεται τουλάχιστον οκτώ μέτρα πιο πάνω απ ό,τι εκτιμούσε η αρχική γεωτεχνική μελέτη.

Η κ. Λαμπράκη-Πλάκα από την πλευρά της, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην κατασκευαστική εταιρεία, και ανέφερε ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι γραφειοκρατικές εργασίες για τη συμπληρωματική μελέτη που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Έδωσε, μάλιστα, παραδείγματα μεγάλων μουσείων του εξωτερικού που βρίσκονται δίπλα σε νερό. Ακόμα και το Κατάρ, όπου με τις υπερσύγχρονες τεχνολογίες «τα Μουσεία κτίζονται μέσα στην θάλασσα».

Η μετακόμιση και η φύλαξη των θησαυρών της Εθνικής Πινακοθήκης στις αποθήκες υψηλής ασφαλείας της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες διαμορφώθηκαν καταλλήλως για την φύλαξη των έργων, ήταν σύμφωνα με την κ. Λαμπράκη-Πλάκα «μια επιχείρηση μνημειακή, που επιτεύχθηκε με τρόπο υποδειγματικό».

Μεταστεγάστηκαν στις αποθήκες και στις εγκαταστάσεις της Γλυπτοθήκης συνολικά 20.000 έργα, τα έντυπα από το αρχείο της Πινακοθήκης, που μετρά 110 χρόνια ζωής, τα έπιπλα και ό,τι άλλο συνιστά την πολύχρονη ζωή του Μουσείου Αλεξάνδρου-Σούτζου.

Οι εκθεσιακές συλλογές της Γλυπτοθήκης εμπλουτίστηκαν, επίσης, με γλυπτά των Ροντέν, Κουλεντιανού, Παππά, Λίττη κ.ά.

Τέλος, ανακοινώθηκε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Πινακοθήκης και υπουργείου Άμυνας, ώστε το παλιό κτίριο με τους Φούρνους του Στρατού, στο άλσος, να μετατραπεί σε επισκέψιμη για το κοινό Αποθήκη, με τα καλύτερα αποθηκευμένα ζωγραφικά έργα της Πινακοθήκης.

Πρόκειται για ιστορικό, διατηρητέο κτίριο, με ενιαίους χώρους, ψηλοτάβανους, που θα ανακαινιστεί κατάλληλα και θα περιλαμβάνει εστιατόριο για τους επισκέπτες.

Η κ. Λαμπράκη-Πλάκα βρίσκεται σε αναζήτηση χορηγών για τις μελέτες του έργου, για τις οποίες, όπως είπε, «δεν χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024