H Eισαγγελία της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 255 προσώπων, περιλαμβανομένων επτά ξένων πολιτών, για τη συμμετοχή τους στο κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του περασμένου Ιουνίου.

Κατηγορούνται για σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων παραβιάσεις του δικαιώματος της συνάθροισης, πρόκληση υλικών ζημιών σε ιδιωτική περιουσία ή σε χώρους λατρείας, τραυματισμό μελών των δυνάμεων ασφαλείας και κλοπές, όπως ανέφερε η Εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Οι 255 κατηγορούνται, επίσης, για τη διάρρηξη του τεμένους του Ντολμαμπαχτσέ στις ακτές του Βοσπόρου, κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είχε καταγγείλει τότε ότι δεκάδες άνθρωποι, που αναζήτησαν καταφύγιο στο τέμενος για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, μπήκαν στο χώρο λατρείας με τα παπούτσια τους, ενώ ήπιαν και μπίρα.

Όταν είχε ερωτηθεί σχετικά ο ιμάμης του τεμένους διέψευσε τον Τούρκο πρωθυπουργό, διαβεβαιώνοντας ότι κανένας από τους εισβολείς δεν κατανάλωσε αλκοόλ, πράξη που θεωρείται ιερόσυλη από τους μουσουλμάνους.

Προς το παρόν δεν έχει οριστεί δικάσιμος για τους 255 κατηγορούμενους.

Άλλες δίκες που συνδέονται με τις διαδηλώσεις του Ιουνίου έχουν ήδη ξεκινήσει, κυρίως εναντίον αστυνομικών που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν τον θάνατο διαδηλωτών.

Ένας αστυνομικός δικάζεται από τον Σεπτέμβριο στην Άγκυρα με την κατηγορία ότι πυροβόλησε και σκότωσε έναν εργάτη 26 ετών την 1η Ιουνίου στη διάρκεια διαδήλωσης στην τουρκική πρωτεύουσα.

Στο Τσανάκαλε ένας εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο ετών σε έναν έφηβο 13 ετών που κατηγορείται ότι έγραψε συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της αστυνομίας σε έναν δρόμο, όπως αποκάλυψε την Τρίτη η εφημερίδα Radikal.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολλές χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιουνίου, στις οποίες πήραν μέρος περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε σχεδόν 100 τουρκικές πόλεις τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό