Ντοκουμέντα της Κατοχής και της Αντίστασης
γερμανικής Κατοχής σε ένα μοναδικής σπανιότητας ντοκουμέντο, ενώ η μαρτυρία της κόρης του «ρεπόρτερ», Λουκίας Παπαναστασίου, στη Νόρα Ράλλη, ζωντανεύει τα πλάνα της εποχής.
«Στη δίκη της Νυρεμβέργης δύο άνθρωποι ήταν αρκετοί για να φανεί η αλήθεια την οποία έκρυβαν οι Γερμανοί και δεν παραδέχονταν, ότι δηλαδή είχαν διαπράξει τρομερά εγκλήματα πολέμου εναντίον της χώρας μου, της Ελλάδας: ο ένας ήταν ο πατέρας μου, με το βίντεο – ντοκουμέντο που κινηματογράφησε στα χρόνια της Κατοχής και ο δεύτερος ήταν ένας κάτοικος των Καλαβρύτων…», λέει.
Η δίκη της Νυρεμβέργης ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου 1945, με κατηγορούμενους 24 μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος και οχτώ ναζιστικές οργανώσεις. Τελείωσε ένα χρόνο μετά και οι κατηγορούμενοι λογοδότησαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ειρήνης. Από την Ελλάδα δύο άνθρωποι ήταν αρκετοί για να φανερώσουν την αλήθεια, καθώς οι Γερμανοί φονιάδες δήλωναν πως δεν είχαν διαπράξει κανένα από τα προαναφερθέντα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ωστόσο το μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο που με κίνδυνο της ζωής του, αλλά και της οικογένειάς του, τράβηξε ο Άγγελος Παπαναστασίου ήταν αρκετό για να καταδείξει τη σκληρότητα και τη βαναυσότητα των Γερμανών κατακτητών.
Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, οι μαρτυρίες της κόρης του Άγγελου Παπαναστασίου, Λουκίας, για τις αλήθειες που κατέγραψε ο πατέρας της αλλά και για τις «περιπέτειες» του συγκεκριμένου φιλμ τα κατοπινά χρόνια, έχουν και μια επιπλέον βαρύτητα, καθώς επιβεβαιώνουν το γεγονός πως όταν κάποιος θέλει να καταδυναστεύσει ένα κράτος, μπορεί να το κάνει πολύ εύκολα, όταν δεν βρίσκεται ούτε ένας που να τον καταδείξει ως προδότη.
| Προβάλλεται επίσης το 11λεπτης διάρκειας Κινηματογραφικό συνεργείο του ΕΛΑΣ 1943 1945 |
Πρόκειται για το σύνολο της παραγωγής σε φιλμ από το φωτοκινηματογραφικό συνεργείο του ΕΛΑΣ, που έχει διασωθεί. Δόθηκαν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από την Ολυμπία και τον Κώστα Παπαδούκα, αδερφό του Θανάση Παπαδούκα, του οπερατέρ του κινηματογραφικού συνεργείου του ΕΛΑΣ, από το φθινόπωρο του 1944, μέχρι λίγο μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Πριν από τον Θανάση Παπαδούκα, την δουλειά αυτή έκανε ο οπερατέρ Ιωάννης Νισυρίου, με μία μηχανή που είχαν βρει «σε κάτι κιβώτια γερμανικά μαζί με φιλμ, τραβηγμένα και ατράβηχτα», όπως διηγείται ο Θανάσης Παπαδούκας.
Το συνεργείο, υπό την εποπτεία του ζωγράφου Δημήτρη Μεγαλίδη, και με τη συμμετοχή του Κώστα Μακρή, γύρισε αρκετά μέτρα φιλμ, από τα οποία έχουν διασωθεί αυτά τα αποσπάσματα που μπορείτε να δείτε παρακάτω στο βίντεο.
Τα μέλη του συνεργείου είναι: Δημήτρης Μεγαλίδης, προϊστάμενος, Ιωάννης Νισυρίου, οπερατέρ, Θανάσης Παπαδούκας, οπερατέρ. Μαζί του και ο Κώστας Μακρής.
- ΕΟ ΚΚΕ: Να ενταθεί η πάλη κόντρα στο σχολείο-«εξεταστικό κέντρο» για τις ανάγκες της αγοράς
- Η Κύπρος ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στο «Συμβούλιο για την Ειρήνη στη Γάζα» του Τραμπ ως παρατηρητής
- ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-3 σετ: Νίκη για τις ερυθρόλευκες, με 16 μπλοκ και πρώτη σκόρερ την Κούμπουρα
- Αρχαία Ολυμπία: Νεκρός 54χρονος σε χωράφι στην Νεράιδα – Τον καταπλάκωσε το τρακτέρ του
- Αττικής Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών, κλειστό το ρεύμα προς Αεροδρόμιο από Ελευσίνα έως Αιγάλεω
- Σοκ στην Κρήτη: 63χρονος σκότωσε με μαχαίρι τον αδελφό του
