Χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, βραβεία, μετάλλια, κοστούμια, φωτογραφίες παραστάσεων, μεταφράσεις και βιβλία που αποκαλύπτουν την πολύπλευρη καλλιτεχνική και πολιτική δραστηριότητα του Λυκούργου Καλλέργη, θα εκτίθενται από τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο αίθριο του θεάτρου «Ελεύθερη Έκφραση».

Μέσα από φωτογραφίες και δημοσιεύματα, ζωντανεύουν μνήμες από ιστορικές παραστάσεις της «Λαϊκής Σκηνής» της δεκαετίας του ’30, του «Θεάτρου Τέχνης» καθώς και της χρυσής εποχής του «Εθνικού Θεάτρου» και του κινηματογράφου. Φιλοξενούνται κοστούμια από ρόλους – σταθμούς της καριέρας του μεγάλου ηθοποιού: Από το «Βυθό» του Γκόρκι, το «Κοκτέιλ Πάρτυ» του Τ. Σ. Έλιοτ, από έργα του Τσέχωφ καθώς και από τραγωδίες που παίχτηκαν στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο και σε άλλα αρχαία θέατρα.

Παράλληλα την ίδια ημέρα στις 9:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρεμιέρα του έργου «Ξανθίππη, η γυναίκα του Σωκράτη», του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία της Μαίρης Ιγγλέση, με την Τζένη Κολλάρου – Καλλέργη, στο ρόλο της Ξανθίππης.
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πρωταγωνιστή του θεάτρου και του κινηματογράφου, Λυκούργου Καλλέργη και περιλαμβάνει σπάνια κινηματογραφημένα πλάνα με τον ίδιο στο ρόλο του Σωκράτη.