Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολάνσκι: Δεν τιμωρήθηκα αρκετά για την υπόθεση Σαμάνθα Γκέιμερ;

Πολάνσκι: Δεν τιμωρήθηκα αρκετά για την υπόθεση Σαμάνθα Γκέιμερ;

Μία συνέντευξη με επίκεντρο τη ζωή του Ρομάν Πολάνσκι δημοσίευσε το περιοδικό Der Spiegel, με αφορμή την έξοδο στις αίθουσες της νέας του ταινίας, Η Αφροδίτη με τη Γούνα. Ο πολωνός σκηνοθέτης θυμάται τη δολοφονία της δεύτερης συζύγου του, Σάρον Τέιτ, την περίοδο που οι εβραίοι γονείς του βρέθηκαν κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και το σκάνδαλο που σημάδεψε την πορεία και τη ζωή του: τις κατηγορίες για τον βιασμό της 13χρονης Σαμάνθα Γκέιμερ το 1977.

Μία συνέντευξη με επίκεντρο τη ζωή του Ρομάν Πολάνσκι δημοσίευσε το περιοδικό Der Spiegel, με αφορμή την έξοδο στις αίθουσες της νέας του ταινίας, Η Αφροδίτη με τη Γούνα. Ο πολωνός σκηνοθέτης θυμάται τη δολοφονία της δεύτερης συζύγου του, Σάρον Τέιτ, την περίοδο που οι εβραίοι γονείς του βρέθηκαν κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και το σκάνδαλο που σημάδεψε την πορεία και τη ζωή του: τις κατηγορίες για τον βιασμό της 13χρονης Σαμάνθα Γκέιμερ το 1977.

Αρκετές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης ο Ρ.Πολάνσκι μοιάζει ενοχλημένος από τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου. «Μία συνέντευξη είναι κάτι το δυσάρεστο για μένα. Γιατί να υποβάλω τον εαυτό μου σε αυτό; Το να θυμάμαι τις τραγωδίες της ζωές μου, μου είναι δυσάρεστο. Η ιστορία με τη Σαμάνθα δεν τελειώνει ποτέ. Και τώρα βγήκε και η αυτοβιογραφία της. Δεν τελειώνει ποτέ» δηλώνει ο Πολάνσκι.

Ερωτηθείς για το βιβλίο, ο Πολάνσκι λέει ότι αν και δεν το έχει διαβάσει, ο ίδιος θυμάται διαφορετικά τα γεγονότα.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι λυπάμαι ειλικρινά για αυτό που συνέβη σε αυτήν στη διάρκεια όλων αυτών των ετών και για τα όσα τράβηξε από τα μέσα ενημέρωσης» είπε.

Ερωτηθείς γιατί αποφάσισε μόλις το 2009 να της γράψει ένα γράμμα και να απολογηθεί, ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι το έκανε επειδή την είδε στην τηλεόραση. «Ήταν σημαντικό για μένα να τη δω επιτέλους» είπε.

Σε ερώτηση γιατί δεν έστειλε την επιστολή νωρίτερα είπε ότι δεν χρειαζόταν. «Απλά προσπαθήσαμε όλοι να το ξεχάσουμε. Δεν θα μιλήσω τώρα γι’ αυτό».

Όταν ο δημοσιογράφος τον πίεσε, λέγοντάς του εάν σκέφτεται τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο σήμερα που έχει μια 20χρονη κόρη, ο Πολάνσκι -εκνευρισμένος- του απάντησε: «Κοιτάξτε, η κόρη μου γεννήθηκε πολλά χρόνια μετά το περιστατικό. Έχουν περάσει περισσότερα από 35 χρόνια. Θα λέγατε ότι τιμωρήθηκα αρκετά; Εάν ήσασταν ο υπεύθυνος επιτήρησής μου, θα λέγατε ότι φτάνει πια;»

Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε και στην περίοδο της κράτησής του από τις ελβετικές Αρχές το 2009. Ερωτηθείς πώς ήταν να μην έχει ελευθερία κινήσεων, ο Πολάνσκι είπε ειρωνικά: «Ευχαριστώ που ρωτάτε. Πώς νομίζετε ότι ήταν; Ήταν απαίσιο για την οικογένειά μου, ειδικά για τα παιδιά μου. Υπέφεραν πολύ».

Αναφερόμενος στην δεύτερη σύζυγό του, Σάρον Τέιτ, η οποία δολοφονήθηκε από τον Τσαρλς Μάνσον και συνεργούς του όταν ήταν έγκυος στο παιδί του, ο Πολάνσκι είπε ότι συχνά αναρωτιέται πώς τα κατάφερε εκείνη την περίοδο.

«Απλά δεν το σκέφτομαι πια. Έπρεπε κάποια στιγμή να σταματήσω να το σκέφτομαι» είπε. «Οι φίλοι μου μού έλεγαν να ξεκινήσω τη δουλειά. Αλλά είναι αδύνατον να δουλέψεις σε αυτή την κατάσταση. […] Το μόνο που προσφέρει ανακούφιση είναι ο χρόνος» προσθέτει ο σκηνοθέτης.

«Ο άνδρας που διέταξε τον φόνο, ο Τσαρλς Μάνσον, έχει τατουάζ με μία σβάστικα στο μέτωπό του. Είκοσι πέντε χρόνια νωρίτερα, ως παιδί στο γκέτο της Κρακοβίας, είχατε ήδη βασανιστεί από ανθρώπους με σβάστικες. Είναι δύσκολο για εσάς να θυμάστε την παιδική σας ηλικία;» ρωτά ο δημοσιογράφος.

«Θυμάμαι κάθε λεπτομέρεια» λέει. «Όταν ο πατέρας μου επέστρεψε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, μερικές φορές συναντούσε άλλους επιζώντες. Και μιλούσαν για τον τρόμο και πώς επιβίωσαν. Πώς ο πατέρας μου χρησιμοποιούσε το χαρτί από σάκους που περιείχαν τσιμέντο για να δένει τις πληγές του. Για το πώς χρησιμοποιούσαν σύρμα για να κρατούν το χαρτί στη θέση του για να μην πλησιάζουν μύγες. Δεν μου άρεσαν αυτές οι ιστορίες» προσθέτει.

Ο Πολάνσκι θυμάται πώς τον έσωσε ο πατέρας του από τους Γερμανούς, όταν του είπε να τρέξει να κρυφτεί. Η μητέρα του σκοτώθηκε στο Άουσβιτς.

«Πάντα πίστευα ότι θα επέστρεφε. Μετά τον πόλεμο, όταν ο πατέρας μου είχε ήδη επιστρέψει, πίστευα ότι η μητέρα μου είναι ακόμα ζωντανή. Νομίζω ότι ο πατέρας μου δεν γνώριζε καν τότε ότι όσοι μετέβαιναν στο τρένο που μετέφερε τη μητέρα μου, πήγαν κατευθείαν στον θάλαμο αερίων. Και η αδελφή μου ήταν στο Άουσβιτς. Έζησε» θυμάται ο σκηνοθέτης.

Ο ίδιος δηλώνει ότι μία διέξοδος από την κατάσταση εκείνη ήταν οι ταινίες.

Ο Πολάνσκι μιλά και για το Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1970. «Πάρτι, φίλοι, κορίτσια. Ήταν διαφορετικός πλανήτης τότε. Η διάθεση και ο κόσμος ήταν διαφορετικά. Ο κόσμος ήταν ευτυχισμένος. Και φυσικά, δεν υπήρχε το AIDS. Το AIDS έβαλε τέλος σε όλα αυτά» λέει για την περίοδο που γύριζε την Chinatown.

Ερωτηθείς πώς είναι να σκηνοθετείς τη σύζυγό σου (είναι παντρεμένος με την Εμανουέλ Σενιέ που πρωταγωνιστεί στη νέα του ταινία), ο Πολάνσκι λέει: «Είμαστε μαζί εδώ και 25 χρόνια. Όταν συνεργάζεσαι με κάποιον που έχεις σχέση, πρέπει να είσαι πιο αυστηρός. Δυστυχώς, δεν μπορώ να κάνω χάρες στη σύζυγό μου στη διάρκεια των γυρισμάτων».

Παραδέχεται ότι «έχει βασανίσει ηθοποιούς στο παρελθόν». «Όχι ηθελημένα, φυσικά» λέει. «Μερικές φορές οι ηθοποιοί δυσκολεύονται να αποδεχθούν τον ρόλο τους, κυρίως οι άνδρες. Στους άνδρες δεν αρέσει να ακολουθούν οδηγίες. Δεν έχω πρόβλημα όταν σκηνοθετώ γυναίκες» προσθέτει.

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται και στη συνεργασία του με τη Μία Φάροου. Η Φάροου ήταν παντρεμένη με τον Φρανκ Σινάτρα όταν γύριζε την ταινία Το Μωρό της Ρόζμαρι. Ο Σινάτρα συνήθιζε να έρχεται κάθε μέρα στα γυρίσματα, καθώς δεν του άρεσε το γεγονός ότι η Φάροου συνεργαζόταν με τον Πολάνσκι.

«(Ερχόταν) μέχρι τη στιγμή που έστειλε τον δικηγόρο του στο σετ να της παραδώσει τα χαρτιά του διαζυγίου. Η Μία ήταν συντετριμμένη. Νομίζω ότι τον αγαπούσε πραγματικά. Έκλαιγε όταν με πήρε και μου είπε: «Μου έστειλε απλά τον δικηγόρο του». Δεν τον βρίσκω κομψό τρόπο να τελειώσεις μία σχέση» δήλωσε ο Πολάνσκι.

* Η νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, «Η Αφροδίτη με τη Γούνα», θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024