Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις περιλαμβάνει η έκθεση «Προσφορά. 65 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (ώρα 19:00) στο ΕΑΜ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις περιλαμβάνει η έκθεση «Προσφορά. 65 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (ώρα 19:00) στο ΕΑΜ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η έκθεση θα λειτουργεί για το κοινό από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ώς τις 15 Δεκεμβρίου.

Όπως και ο τίτλος της αποκαλύπτει, η έκθεση αποτελεί μια καλλιτεχνική προσφορά που αποσκοπεί στην οικονομική ενίσχυση του ΕΑΜ, καθώς τα έργα μετά τη λήξη της έκθεσης θα δημοπρατηθούν και τα δύο τρίτα των κερδών θα καταλήξουν στο Μουσείο.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Kalos & Klio, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Γκάκικ Αλτουνιάν, Κώστας Ανανίδας, Μανώλης Αναστασάκος, Μαρία Αναστασίου, Στάθης Ανδρουτσάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Αντωνόπουλος, Γιάννης Ασημακόπουλος, Στάθης Βατανίδης, Ιόττοφ Βέντζι, Χρύσα Βέργη, Στέλιος Γαβαλάς, Κωστής Γεωργίου, Απόστολος Γιαγιάννος, Ανδρέας Δεβετζής, Bένια Δημητρακοπούλου, Σταύρος Διακουμής, Γιάννης Διαμάντης, Νίκη Ελευθεριάδη, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ειρήνη Κανά, Βλάσης Κανιάρης, Δήμος Κηπουρός καθώς και οι:

Δημήτρης Κούκος, Γιάννης Κουτρούλης, Μιχάλης Μανουσάκης, Αλίνα Μάτσα, Χρυσόστομος Μουσμουλίδης, Σταύρος Μπαλτογιάννης, Ελένη Οικονόμου, Χρήστος Παλλαντζάς, Άγγελος Παναγιωτίδης, Σύνη Παπαγιάννη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Αντωνία Παπατζανάκη, Ηρακλής Παρχαρίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Σάββας Πουρσανίδης, Άγγελος Ραζής, Παύλος Σάμιος, Χρήστος Σανταμούρης, Άγγελος Σκούρτης, Άγγελος Σπάρταλης, Τάκης Στεφάνου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Γιάννης Τζερμιάς, Νίκος Τρανός, Βίκυ Τσαλαματά, Μανώλης Χάρος, Αγνή Χρονοπούλου, Θοδωρής Χρυσικός.

Την ιδέα της «Προσφοράς» καλοδέχτηκε το ΕΑΜ, το οποίο λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό του εξαιτίας της κρίσης αναγκάζεται να αναζητήσει πόρους από ιδιωτικές χορηγίες.«Ο σκοπός της έκθεσης είναι ευγενής»δηλώνει ο αναπληρωτής διευθυντής του ΕΑΜ δρΓεώργιος Κακαβάς, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση της σύγχρονης με την αρχαία τέχνη και ότι«η έκθεση δεν έχει σκοπό το νοηματικό δέσιμο ή τη σύγκριση με τα αρχαία εκθέματα αλλά την προσφορά, την τόνωση του εθελοντισμού και της χορηγίας».

Δεύτερος σκοπός της έκθεσης είναι η προσέλκυση στο ΕΑΜ ενός νεότερου κοινού με το δέλεαρ της σύγχρονης τέχνης. Παράπλευρα οφέλη της έκθεσης είναι η σύνδεση του παρόντος της ελληνικής τέχνης με το αρχαίο παρελθόν της φιλοδοξώντας με τη χωρική γειτνίαση να γεφυρωθεί το χάσμα των 2500 χρόνων που χωρίζει παλιά και νέα εκθέματα και να γίνει πρόδηλη και άμεσα αντιληπτή η γονιμοποιός επίδραση της αρχαίας ελληνικής τέχνης με την οποία δεν έχει σταματήσει να συνδιαλέγεται η σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.

Η έκθεση είναι μια πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Συμμαχία για την Ελλάδα» που αναπτύσσει δράσεις σχετικές με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον και τον εθελοντισμό. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΜάνος Στεφανίδης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024