Τα τεκμήρια φεύγουν, το περιουσιολόγιο έρχεται για μισθωτούς-συνταξιούχους
Καταργούνται, όπως όλα δείχνουν, τα τεκμήρια για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς από το 2014 θα έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Διατηρούνται όμως για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Καταργούνται όπως όλα δείχνουν τα τεκμήρια για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς από το 2014 θα έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της ΓΓΠΣ. Διατηρούνται όμως για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Την κατάργηση των τεκμηρίων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα σε τηλεοπτικό σταθμό. Αναγνώρισε μάλιστα ότι αυτά σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν άδικα για χιλιάδες μισθωτους ή συνταξιούχους που πλήρωσαν φόρους.
Με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, τα τεκμήρια δεν θα έχουν νόημα, δεδομένου ότι οι ΔΟΥ θα γνωρίζουν και δεν θα εικάζουν τις δαπάνες του φορολογούμενου.
Στο περιουσιολόγιο θα καταγράφονται αναλυτικά όλες οι δαπάνες από τράπεζες, δάνεια, καταθέσεις κλπ όπως και η ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος.
Ουσιαστικά η Εφορία θα ανοίγει για κάθε φορολογούμενο έναν ηλεκτρονικό «φάκελο» και ανάλογα με τη συμπεριφορά του θα καθορίζεται η επιβάρυνση.
Πάντως, ακόμα και σήμερα ο φορολογούμενος μπορούσε να αποφύγει την παγίδα των τεκμηρίων, αρκεί να επικαλείτο εισοδήματα παρελθόντων ετών ή εισοδήματα που είχαν ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουκρανία: ΗΠΑ-Ρωσία-Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Στόχος η εξεύρεση «πολιτικών λύσεων»
- Οι γυναίκες τρελαίνονται με το gay, τηλεοπτικό ρομάντζο «Heated Rivalry» – Τι σημαίνει αυτό για τους άνδρες;
- Εθνική Ανδρών πόλο: Πότε είναι ο μικρός τελικός για το χάλκινο μετάλλιο
- Ρόδος: Τι υποστήριζε ο 49χρονος για τον θάνατο του ξενοδόχου – Είχε σκηνοθετήσει τη δολοφονία να δείχνει τροχαίο
- Τροχαία: Πότε θα σταλούν οι πρώτες κλήσεις από τις «έξυπνες» κάμερες σε κεντρικές λεωφόρους της Αττικής
- Κραν Μοντανά: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τα πρώτα λεπτά της φονικής πυρκαγιάς