Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα βαριά πρόστιμα για τη μαύρη εργασία δεν δημιουργούν θέσεις, λέει το ΕΕΑ

Τα βαριά πρόστιμα για τη μαύρη εργασία δεν δημιουργούν θέσεις, λέει το ΕΕΑ

«Τα βαριά πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», σημειώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας. Διευκρινίζει ότι σαφώς τάσσεται υπέρ της πάταξης της μαύρης εργασίας αλλά «η λογική της 'Άγριας Δύσης' με το υπουργείο σε ρόλο 'σερίφη', τους εργοδότες σε ρόλο 'επικηρυγμένου κλέφτη' και τους ανασφάλιστους εργαζόμενους σε ρόλο 'ομήρου' και 'θύματος' είναι εκτός από απλοϊκή και επικίνδυνη».

«Τα βαριά πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», σημειώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας σχετικά με την επιβολή των νέων αυστηρότατων προστίμων στις επιχειρήσεις, που συνοδεύονται από ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Το Επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι «κανείς ευσυνείδητος επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να μην είναι υπέρ της πάταξης της αδήλωτης εργασίας, που είναι η κύρια αιτία υπονόμευσης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος. Από την άλλη πλευρά όμως, η λογική της ‘Άγριας Δύσης’ με το υπουργείο σε ρόλο ‘σερίφη’, τους εργοδότες σε ρόλο ‘επικηρυγμένου κλέφτη’ και τους ανασφάλιστους εργαζόμενους σε ρόλο ‘ομήρου’ και ‘θύματος’ είναι εκτός από απλοϊκή και επικίνδυνη».

Απλοϊκή, όπως εξηγεί το Επιμελητήριο, γιατί δεν συνυπολογίζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ασυνεπών εργοδοτών δεν επιλέγουν να εισφοροδιαφεύγουν, αλλά καταφεύγουν σε αυτή την παράνομη ενέργεια, προκειμένου να μην βάλουν λουκέτο στην επιχείρησή τους, και για να πληρώσουν τις άλλες υποχρεώσεις προς το κράτος.

Επικίνδυνη χαρακτηρίζεται από το Επιμελητήριο γιατί «για άλλη μια φορά στοχοποιεί τον κόσμο της αγοράς, ωσάν να μην είναι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες τα θύματα της κρίσης και της ύφεσης αλλά αυτοί που τη δημιούργησαν».

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών υπογραμμίζει ότι δεν βρίσκει κανένα λόγο που ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αυτοπροβάλλεται και πανηγυρίζει ως ο μοναδικός υπουργός που επέβαλε πρόστιμο 10.550 ευρώ σε επιχείρηση, ανακοινώνοντας μάλιστα πως την πρώτη μέρα των ελέγχων επιβλήθηκαν 75 τέτοια πρόστιμα.

«Αναρωτιόμαστε», σχολιάζει το Επιμελητήριο, «αν θα δημοσιοποιήσει την Πέμπτη το υπουργείο το πόσοι από αυτούς τους κακούς εργοδότες, επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν το πρόστιμο, επέλεξαν να κλείσουν την επιχείρηση, προσθέτοντας τους ίδιους και τους εργαζόμενους τους στη λίστα των ανέργων και πόσοι από αυτούς τους αυτοαπασχολούμενους, μικροεπιχειρηματίες και επαγγελματίες, δικαιούνται το πενιχρό επίδομα ανεργίας, με τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο έχει θέσει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024