Πέντε προϋποθέσεις για την απονομή ελληνικού σήματος στα γαλακτοκομικά
Στην τελική φάση βρίσκεται η κατάρτιση των κριτηρίων τα οποία πρέπει να πληρούνται προκειμένου ένα γαλακτοκομικό προϊόν (παστεριωμένο γάλα, γιαούρτι, επιδόρπιο, ή τυροκομικό προϊόν) να φέρει το σήμα «ελληνικό προϊόν».
Στην τελική φάση βρίσκεται η κατάρτιση των κριτηρίων τα οποία πρέπει να πληρούνται προκειμένου ένα γαλακτοκομικό προϊόν (παστεριωμένο γάλα, γιαούρτι, επιδόρπιο, ή τυροκομικό προϊόν) να φέρει το σήμα «ελληνικό προϊόν».
Τα κριτήρια αυτά θα ισχύουν ανά προϊόν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι:
1. Για τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα θα είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι είναι «ελληνικό» σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.
2. Υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση με ελληνικό σήμα θα πρέπει να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και με τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης.
3. Θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και με την αντίστροφη επιβεβαίωση.
4. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα.
5. Το γάλα που θα διατίθεται στην κατανάλωση θα πρέπει να παράγεται σε μονάδα εκτροφής γαλακτοτρόφων στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτικότητα της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος είχε θεσπιστεί το 2009 από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κάνει με ελληνικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις προκειμένου να ρίξουν την τιμή πώλησης του νωπού γάλακτος.
Η αγορανομική διάταξη του 2009 αφαιρέθηκε από τους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς το συγκεκριμένο πλαίσιο κρίθηκε αντισυμβατικό με τους κανόνες της ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
