Στα 4,3 δισ. ευρώ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου
Την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου ύψους 4,3 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες από την αρχή του 2013 ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας. Σε ό,τι αφορά τις τελικές πληρωμές, ανήλθαν τον Αύγουστο στα 566 εκατ. ευρώ.
Την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου ύψους 4,3 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες από την αρχή του 2013 ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.
Ωστόσο, η γραφειοκρατία των υπουργείων και φορέων φαίνεται ότι «φρενάρει» την αποπληρωμή, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε μεν τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 5,7 δισ. ευρώ ωστόσο τα χρήματα που εκταμιεύθηκαν προς τους δικαιούχους έως τις 30 Αυγούστου ήταν κατά 1,4 δισ. ευρώ λιγότερα, δηλαδή 4,3 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους είναι 8 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες συνεχίζεται.»
» Το υπουργείο Οικονομικών από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι τέλος Αυγούστου έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, έχει ήδη μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 71% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.»
»Συνεπώς, το Υπουργείο Οικονομικών τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης των πόρων όσο και ως προς το ύψος των δόσεων της δανειακής σύμβασης κινείται σύμφωνα με το σχεδιασμό».
Πληρωμές 566 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο
Σε ό,τι αφορά τις τελικές πληρωμές, ανήλθαν τον Αύγουστο στα 566 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, το πρώτο οκτάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί 18.342 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 91% των χρηματοδοτήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 84% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (967 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,15 δισ. ευρώ).
«Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια για τον εναρμονισμό των χρηματοδοτήσεων με τις τελικές πληρωμές συνεχίζεται. Βασική επιδίωξη είναι το κράτος, παράλληλα με την προσήλωση στο να μη δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ώστε να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, που είναι προαπαιτούμενη συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας» επισήμανε ακόμη ο κ. Σταϊκούρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Ζύγιζε μόλις 9 κιλά» – Νέα στοιχεία για τον τραγικό θάνατο του 3χρονου στην Αλεξανδρούπολη
- O Τζόλης νίκησε τον Καρέτσα (5-3) και έγινε 4ος σε ασίστ στον κόσμο το 2025!
- Καλάβρυτα: Αμαξοστοιχία σταμάτησε για να βοηθήσει ορειβάτες – Με καρδιακά προβλήματα ο ένας
- Ισραήλ: Δύο νεκροί μετά από επίθεση Παλαιστίνιου – Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
- Σπείρα παραβίαζε μπαλκονόπορτες και έμπαινε σε σπίτια στη Δράμα – Μέλος της συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη
- Οριστικό: Την Τρίτη (30/12) θα γίνει το Μαρούσι – Παναθηναϊκός
