Έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά ζητά το Ναγκασάκι 68 χρόνια μετά
Κριτική στην ιαπωνική κυβέρνηση πως δεν έχει πιέσει αρκετά τη διεθνή κοινότητα, με το ιστορικό βάρος που φέρει το Τόκιο, για τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό άσκησε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι καθώς η πόλη θυμάται τα 68 χρόνια από τη ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας. Ενός λεπτου σιγή τηρήθηκε για τους συνολικά 150.000 νεκρούς από τη βόμβα.
Κριτική στην ιαπωνική κυβέρνηση πως δεν έχει πιέσει αρκετά τη διεθνή κοινότητα, με το ιστορικό βάρος που φέρει το Τόκιο, για τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό άσκησε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι καθώς η πόλη θυμάται τα 68 χρόνια από τη ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας.
Στις εκδηλώσεις στην πόλη την Πέμπτη, τηρήθηκε ενός λεπτου σιγή τηρήθηκε για τους συνολικά 150.000 νεκρούς από τη βόμβα.
Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Τομιχίσα Τάουε, επέκρινε στην ομιλία του τη διαχρονική στάση των ιαπωνικών κυβενρήσεων αλλά και την πρόσφατη άρνηση του Τόκιο να υπογράψει τον Απρίλιο έκκληση για απόρριψη άνευ όρων των πυρηνικών όπλων.
Από την έκρηξη της βόμβας στο Ναγκασάκι στις 11:02 της 9ης Αυγούστου 1945 και από τις ασθένειες που προκάλεσε μετέπειτα, υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 150.000 άνθρωποι.
Έξι ημέρες μετά από τη ρίψη των δύο βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, η Ιαπωνία παραδόθηκε άνευ όρων, τερματίζοντας τονΒ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Κεσσές: Να κληθούν όλα τα θύματα των υποκλοπών, έχουν υποχρέωση λογοδοσίας – Η έρευνα έως το 2024 ήταν επιπόλαιη
- Με ποιες πληρωμές θα «κλείσει» ο Απρίλιος για τους αγρότες
- Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα, παράγει συνεχώς σκάνδαλα και διαφθορά
- Το συγκινητικό «αντίο» του Πίρλο στον Λουτσέσκου: «Με μεγάλωσες σαν γιο»
- Από το κέφι στην παρακμή – Οι δύο όψεις του αλκοόλ για το μυαλό και το σώμα μας
- Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος – Η Πέρι, ο Τριντό και το κάρμα