Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες συντήρησης στο κάστρο των Βατίκων στη Νεάπολη Λακωνίας.

Μετά την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής περιφέρειας Πελοποννήσου και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, η συντήρηση και αποκατάσταση του κάστρου των Βατίκων στη Νεάπολη Λακωνίας προχωρά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.750.000 ευρώ.

Το κάστρο των Βατίκων είναι κτισμένο σε φυσικά οχυρή θέση στην κορυφή λόφου στους ύστερους βυζαντινούς χρόνους (13ος – 14ος αιώνας), δεσπόζει στην περιοχή σε σημείο απόλυτα στρατηγικό που ελέγχει τον Λακωνικό κόλπο μέχρι το στενό Κυθήρων και Ελαφονήσου και την ευρύτερη χερσαία περιοχή και έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.

Δείτε το φωτορεπορτάζ με εικόνες από τα Βάτικα
Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει εργασίες συστηματικής ανασκαφικής έρευνας, τόσο στο εσωτερικό του κάστρου όσο και στον γύρω από αυτόν χώρο, ενίσχυση των θεμελίων του περιμετρικού τοίχου από την εξωτερική πλευρά, στερέωση όλων των σωζόμενων τοίχων, συντήρηση-στερέωση της άνω απόληξης των τοίχων.

Σύντομα θα είναι έτοιμο και προσβάσιμο στους επισκέπτες.

Με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχει δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα «τρίγωνο» σημαντικών επισκέψιμων χώρων στην περιοχή.

Οι άλλοι δύο είναι το Σπήλαιο Αγίου Ανδρέα Καστανιάς και το Απολιθωμένο Δάσος Βοιών.

Το σπήλαιο στην Καστανιά διαθέτει επιβλητικούς σταλαγμιτικούς και σταλακτιτικούς κίονες, πολύπτυχες «κουρτίνες» και σπάνια σχήματα σταλακτιτών και σταλαγμιτών (που θυμίζουν πρόσωπα, ελέφαντες, αυγό και άλλα).

Στο σπήλαιο που βρίσκεται στην ανατολική απόληξη του Πάρνωνα (κοντά στο χωριό Καστανιά) κατοικεί και το Δολιχόποδο, ένα σπάνιο είδος κουφής και τυφλής αράχνης.

Στην περιοχή Αγίου Νικολάου Βοιών βρίσκεται και το απολιθωμένο δάσος, ένα εκτεταμένο πάρκο απολιθωμάτων παλαιοχλωρίδας.

Κόμβοι ριζών, κορμοί δέντρων, όστρακα, μαλάκια και άλλα πλάσματα αποτελούν «ταριχευμένους» μάρτυρες μιας άλλης εποχής.

Το απολιθωμένο δάσος βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νεάπολης, η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός βατού χωματόδρομου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας