Τρομοκρατική οργάνωση θεωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση το στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολάχ, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των «28». H απόφαση, σύμφωνα με γάλλο διπλωμάτη, ελήφθη ομόφωνα.

Η Χεζμπολάχ, η οποία λαμβάνει στήριξη και από το Ιράν, παίζει κεντρικό ρόλο στις εξαιρετικά ευαίσθητες ισορροπίες στο Λίβανο ενώ έχει στείλει και στρατιωτική στήριξη στον Άσαντ.

Η προσθήκη του στρατιωτικού σκέλους της Χεζμπολάχ στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ σημαίνει ότι μπορούν να επιβληθούν απαγορεύσεις εισόδου σε μέλη του αλλά και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων όσων συναλλάσσονται μαζί του.

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων πάντως αναμένεται να αποδειχθεί περίπλοκη, καθώς θα οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τη σύνδεση των διάφορων πλευρών της Χεζμπολάχ ώστε να καταλήξουν στο ποιος ανήκει στο στρατιωτικό της σκέλος.

Η Βρετανία προσπάθησε να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της, από το περασμένο Μάιο, να βάλουν στη «μαύρη λίστα» τη στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ, επικαλούμενη στοιχεία για εμπλοκή της στη φονική βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο με ισραηλινούς τουρίστες στη Βουλγαρία πέρυσι.

Η ΕΕ είχε αντισταθεί στις πιέσεις από την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ, ώστε να θέσει στη «μαύρη λίστα» τη Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει αστάθεια στο Λίβανο και να προσθέσει νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ