Στην Αρτέμιδα το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου
Το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, για φέτος το καλοκαίρι, επιβεβαιώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Το περιστατικό αφορά ηλικιωμένο ασθενή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κάτοικο Ανατολικής Αττικής (Αρτέμιδα), ο οποίος δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας.
Το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, για φέτος το καλοκαίρι, επιβεβαιώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Το περιστατικό αφορά ηλικιωμένο ασθενή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κάτοικο Ανατολικής Αττικής (Αρτέμιδα), ο οποίος δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των ετών 2010 – 2012 και τη διεθνή βιβλιογραφία, έχει ήδη ενημερώσει ότι αναμένει τη κυκλοφορία του Ιού του Δυτικού Νείλου και κατά το φετινό καλοκαίρι, τόσο σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας που καταγράφηκε κατά τα προηγούμενα έτη, όσο και σε νέες.
Δεδομένα εντομολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ από την Αττική υποδηλώνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει αρχίσει η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου από τα τέλη Μαΐου, ενώ πρόσφατα η ομάδα ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε για την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους (με προβλήματα στο ανοσοποιητικό) ασθενείς.
Συγκεκριμένα, περισσότερο από 80% των ατόμων που μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και μόνο περίπου 20% εμφανίζουν ήπια αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή. Λιγότερο από 1% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ, όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ.
).
Συστήνεται, επίσης, το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών όμβριων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Ο Βανς απαντά για το εάν έχει επιφυλάξεις σχετικά με τον πόλεμο
- Ιράν: Διακριτικές επαφές του ΟΗΕ για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς δημόσιες ανακοινώσεις
- Κούβα: Η κυβέρνηση Τραμπ απαιτεί να αποχωρήσει από την εξουσία ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ
- Κούβα: «Θα έχω την τιμή να την πάρω», λέει ο Τραμπ – «Μπορώ να κάνω ό,τι θελήσω»
- Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί διαψεύδει ότι βρίσκεται σε επαφή με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Γουίτκοφ
- Μέση Ανατολή: «Κάπου 200 στρατιωτικοί των ΗΠΑ» έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο