Εκλογή του Γιάννη Δριβελέγκα στη θέση του Ε’ αντιπροέδρου της Βουλής
Με ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής, εξελέγη στη θέση του Ε' αντιπροέδρου της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας. Επί 220 ψηφισάντων, ο κ. Δριβελέγκας έλαβε 137 θετικές ψήφους, ενώ υπήρξαν 79 λευκά ψηφοδέλτια και τέσσερα άκυρα.
Με ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής, εξελέγη στη θέση του Ε’ αντιπροέδρου της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας. Επί 220 ψηφισάντων, ο κ. Δριβελέγκας έλαβε 137 θετικές ψήφους, ενώ υπήρξαν 79 λευκά ψηφοδέλτια και τέσσερα άκυρα.
Η εκλογή του κ. Δριβελέγκα έγινε με ειδική ερμηνεία του Κανονισμού, ο οποίος προβλέπει πως η θέση αυτή ανήκει στη δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης.
Η ερμηνεία που δόθηκε εκ μέρους της ΝΔ (Μ. Βορίδης), του ΠΑΣΟΚ (Ευ. Βενιζέλος) και του προεδρείου (Χρ. Μαρκογιαννάκης) ήταν πως ο Κανονισμός αντιστοιχίζει τις θέσεις του τετάρτου, πέμπτου, έκτου και εβδόμου αντιπροέδρου στα κόμματα της Βουλής με βάση την εκλογική τους δύναμη και πως η αναφορά του σε «κόμμα της αντιπολίτευσης» αντανακλά απλώς την παράδοση των μονοκομματικών κυβερνήσεων που έχει πλέον ανατραπεί.
Στη βάση αυτή, η Χρυσή Αυγή αναρωτήθηκε «ποιος είναι ο έβδομος αντιπρόεδρος της Βουλής», χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.
Η πλειοψηφία τόνισε πως η δική της ερμηνεία του Κανονισμού βρίσκεται σε αντιστοίχιση και με τα προηγούμενα των κυβερνήσεων συνεργασίας της περιόδου 1989-1990. Αντίστροφα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δια του Νότη Μαριά, σημείωσαν πως ο βουλευτής τους, Γιάννης Δημαράς, έλαβε τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ακριβώς με κυριολεκτική ερμηνεία του Κανονισμού.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αναβληθεί η εκλογή αντιπροέδρου και να προσφύγει η Ολομέλεια στις συμβουλευτικές υπηρεσίες της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής τέθηκε σε ψηφοφορία δι’ εγέρσεως και απορρίφθηκε.
Κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η Δημοκρατική Αριστερά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ταξίδια: Οι 4+1 τάσεις που θα διαμορφώσουν το τοπίο του 2026
- Ερντογάν: Συναντήθηκε με τον ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν – Τι του υποσχέθηκε
- Λούβρο: Υπό πίεση μετά από μια καταστροφική χρονιά
- Ράσφορντ: «Όταν μεγάλωσα συνειδητοποίησα τι είχε περάσει η μητέρα μου»
- IRIS: Διπλασιάζεται το όριο μεταφοράς χρημάτων μεταξύ ιδιωτών
- Ο Λαμίν Γιαμάλ έπαιξε ποδόσφαιρο με νεαρούς θαυμαστές του στο Ντουμπάι (vid)
