Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με τον χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη θα συνεργαστεί η ομάδα της Μάρθα Γκράχαμ

Με τον χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη θα συνεργαστεί η ομάδα της Μάρθα Γκράχαμ

Χορευτές της ομάδας χορού της Μάρθα Γκράχαμ βρέθηκαν στην Ιθάκη και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Επιστροφή στην Ιθάκη» συμμετείχαν σε παιχνίδια ποίησης, απόλαυσαν παραδοσιακά εδέσματα, έκαναν μαθήματα χορού σε παιδιά από την ομάδα «Εν Χορώ». Οι χορευτές, η καλλιτεχνική διευθύντρια και η εκτελεστική διευθύντρια μάς μίλησαν για την αρχαία τραγωδία, την Ελλάδα της κρίσης, αλλά και τη συνεργασία με τον χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη.

Χορευτές της ομάδας χορού της Μάρθα Γκράχαμ βρέθηκαν στην Ιθάκη και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Επιστροφή στην Ιθάκη» συμμετείχαν σε παιχνίδια ποίησης, απόλαυσαν παραδοσιακά εδέσματα, έκαναν μαθήματα χορού σε παιδιά από την ομάδα «Εν Χορώ». Οι χορευτές, η καλλιτεχνική διευθύντρια και η εκτελεστική διευθύντρια μάς μίλησαν για την αρχαία τραγωδία, την Ελλάδα της κρίσης, αλλά και τη συνεργασία με τον χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη.

«Ετοιμάζουμε μια συνεργασία με τον χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη. Ανυπομονούμε να είμαστε από τις πρώτες σχολές στην Αμερική που θα δείξει έργο του στις ΗΠΑ. Έχει ξεκινήσει ήδη δουλειά με τους χορευτές και τους λατρεύει» λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας χορού, Τζάνετ Άιλμπερ.

«Τον Αντώνη τον γνωρίζουμε και είναι πολύ προσηλωμένος και πολύ ενθουσιώδης. Ο χορός του έχει πολύ κίνηση, ενώ οι χορογραφίες της Μάρθα Γκράχαμ έχουν στατικότητα. Ανυπομονούμε να δούμε πώς αυτές οι δύο προσεγγίσεις θα συνταιριάξουν και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα» προσθέτει η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας χορού.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με την χορεύτρια Κάθριν Κρόκετ να μιλά για την εμπειρία του να χορεύει κανείς, αψηφώντας τα στοιχεία της φύσης. Η ερώτηση δεν είναι θεωρητική, μιας και το βράδυ του Σαββάτου οπότε η ομάδα χορού έδωσε την παράσταση στην Ιθάκη ο αέρας ήταν κάτι παραπάνω από δυνατός.

«Δεν μπορεί κανείς να ελέγξει τα στοιχεία της φύσης. Θα πρέπει να μάθει να γλιστράει μαζί με το περιβάλλον» λέει.

Η Κ.Κρόκετ δηλώνει ότι απόλαυσε ιδιαίτερα τις μέρες στην Ελλάδα. «Το φαγητό είναι ασύλληπτο!» λέει. «Θα πέθαινα να μπορούσα να τρώω ελληνική κουζίνα κάθε βράδυ».

Στη διάρκεια της παραμονής της στην Ιθάκη, η χορεύτρια αποκάλυψε και ένα ακόμα ταλέντο της. Εκείνο στην γραφή. Σε ένα από τα ποιητικά παιχνίδια, έγραψε ένα ποίημα, που απέσπασε ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια. «Μου αρέσει αυτή η συνεργασία ανάμεσα στις διαφορετικές τέχνες» λέει για το πολιτισμικό Φεστιβάλ που περιλάμβανε μουσική, χορό, τραγούδι, ζωγραφική, φωτογραφία και ποίηση.

Πώς είναι, όμως, για τους χορευτές να επισκέπτονται την Ελλάδα της κρίσης; «Δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι αντιμετωπίζετε μια μεγάλη κρίση. Όλοι αισθανθήκαμε τόσο ευπρόσδεκτοι, νιώσαμε λες και όλοι εκτιμούσαν τόσο πολύ το γεγονός ότι απλά ήμασταν εδώ» λέει η Κ.Κρόκετ.

Μιλώντας για το concept του Φεστιβάλ «Επιστροφή στην Ιθάκη», η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας «Μάρθα Γκράχαμ» λέει: «Η ιδέα της επιστροφής στο σπίτι είναι πολύ όμορφη και εξαρτάται από το τι θεωρεί ο καθένας ως σπίτι του».

«Μία από τις απαντήσεις στην κρίση είναι η επιστροφή στις αξίες μας. Έτσι χτίζεται μια διαφορετική κοινωνία. Η Ελλάδα πρέπει να πει: “Δώσαμε ένα σπουδαίο δώρο στον δυτικό πολιτισμό. Πώς μπορούμε αυτό να το χρησιμοποιήσουμε;”» συμπληρώνει η εκτελεστική διευθύντρια, Λα Ρου Άλεν.

Η Μπλέικλι Γουάιτ ΜακΓκουάιρ, μέλος της σχολής χορού από το 2002, έχει μια άλλη σχέση με την Ελλάδα που σχετίζεται με τον χορό: η χορεύτρια έχει ερμηνεύσει πολλούς ρόλους με ελληνικές καταβολές από χορογραφίες της Γκράχαμ, όπως η Μήδεια, η Φαίδρα και άλλες.

«Είναι πρόκληση να βρεις τα χαρακτηριστικά καθενός από αυτούς τους χαρακτήρες» λέει. «Κάθε ένας είναι πολύ δραματικός, αλλά με διαφορετική μοίρα».

Για να προετοιμαστεί, η Γουάιτ ΜακΓκουάιρ διαβάζει τον μύθο ή το αρχαίο δράμα από το οποίο προέρχεται ο χαρακτήρας, παρακολουθεί τις προκατόχους της στον ίδιο ρόλο, ενώ μελετά και τις φιλμικές αναπαραστάσεις του έργου

«Δεν μπορούμε να εκφράσουμε τόσο δράμα στην καθημερινή μας ζωή, είναι πολύ έντονο το συναίσθημα. Πάμε στο θέατρο για να το νιώσουμε αυτό. Ωστόσο, δεν μπορείς να διαχωρίσεις την καθημερινότητα από τον κόσμο του χορού. Πολλοί με ρωτούν: “Πώς μπορείς να στρώνεις το κρεβάτι και στη συνέχεια να ερμηνεύεις αυτούς τους χαρακτήρες;”

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά το κάθε τι καταχωρείται: κάθε βόλτα, κάθε ηλιαχτίδα και στη συνέχεια χρησιμοποιείται στον χορό» σημειώνει.

Αλλά και ο Ταντέι Μπρίντνικ έχει ερμηνεύσει πολλούς ρόλους που συνδέονται με την αρχαία Ελλάδα.

Ο χορευτής γιόρτασε τα γενέθλιά του στην Ιθάκη. «Δεν είναι και άσχημο να κλείνεις τα 40 σε αυτό το όμορφο νησί» λέει.

Του αρέσει ιδιαίτερα να ερμηνεύει μια σκηνή, όπου η Κίρκη σκέφτεται να μετατρέψει τον Οδυσσέα σε γουρούνι. «Βλέπεις έναν άνθρωπο που είναι σχεδόν ζώο στη σκηνή και όταν η Κίρκη αποφασίζει να μην τον μετατρέψει τελικά σε γουρούνι, βλέπεις και πάλι έναν άνθρωπο. Αυτή η μετάλλαξη με τρελλαίνει» προσθέτει.

«Τονίζει ότι κάθε μέρα είναι διαφορετική από την επόμενη. Μιλάμε για μικρές διαφορές: αλλά αυτό είναι η ζωή. Μέσα από τους ρόλους μου μαθαίνω».

Η κοσμοθεωρία του μοιάζει να είναι η αποθέωση της ίδιας της ζωής. Γεννήθηκε στη Σλοβενία όπου ασχολήθηκε με την πολιτική (και συγκεκριμένα με την αναμόρφωση της κομμουνιστικής νεολαίας σε ηλικία 16 ετών). Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στο ποδόσφαιρο.

«Έπαιζα ποδόσφαιρο και ήμουν και καλός, ώσπου μια μέρα κάποιος μπήκε στο γήπεδο και μου είπε: έχεις καλή αίσθηση του ρυθμού. Θα ήθελες να κάνεις μαθήματα χορού;»

«Πιστεύω ότι για να γίνεις επαγγελματίας χρειάζεται και ταλέντο και σκληρή δουλειά. Γιατί το ταλέντο εξαντλείται γρήγορα. Σέβομαι ιδιαιτέρως τους ανθρώπους που χρειάζεται να προσπαθήσουν για να καταφέρουν κάποια πράγματα. Υπήρχε ένας τύπος στα μαθήματα χορού που είχε σπουδάσει μηχανικός στον Καναδά. Όταν πήρε το πτυχίο του αποφάσισε ότι δεν ήθελε να χτίζει γέφυρες στη ζωή του. Ήρθε λοιπόν και έκανε μαθήματα μαζί μας. Και δεν τον ένοιαζε που έκανε μαθήματα με 6χρονα, αφού έκανε αυτό που αγαπούσε.

Τελικά, ήρθε στη σχολή της Μάρθα Γκράχαμ και έγινε σολίστ. Κάθε φορά που γκρινιάζω, που λέω ότι η ζωή είναι δύσκολη, σκέφτομαι αυτόν τον άνθρωπο και το γεγονός ότι απέδειξε ότι τα πάντα είναι δυνατά, αρκεί να υπάρχει θέληση» λέει.

Η Τζάνετ Άιλμπερ μιλά και για τα μαθήματα που δόθηκαν σε παιδιά στην Ιθάκη. «Η Ντενίς Βέιλ που έκανε τα μαθήματα είναι εξαιρετική δασκάλα. Και μπορεί να απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γίνουν χορευτές, αλλά και σε ανθρώπους που απλά αγαπούν τον χορό. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση, και έχουμε μάλιστα ένα πρόγραμμα όπου παραστάσεις της Γκράχαμ ανεβαίνουν από παιδιά».

Αυλαία για το Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ έριξε αυλαία την Κυριακή με μία ποιητική συνάντηση επτά αμερικανών με επτά έλληνες ποιητές.

Σε μία ανοιχτή συζήτηση/ανάγνωση, οι ποιητές διάβασαν ποιήματά τους που σχετίζονται με τις ιδέες που πραγματεύεται το έπος του Ομήρου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν και στα ποιητικά παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν όλες τις ημέρες στο νησί.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι διάβασαν καρτελάκια που τους είχαν δοθεί με φράσεις που είχαν γράψει οι συμμετέχοντες στα παιχνίδια.

Στην ποιητική συνάντηση με τίτλο «Στον πηγαιμό για την Ιθάκη» σε επιμέλεια Αντώνη Βολανάκη, συμμετείχαν οι: Ελάνα Μπελ, Ρος Γκέι, Κάθι Ένγκελ, Ρόμπερτ Κότσικ, Τζαμάικα Οσόριο, Πατ Ρόζαλ, Σαμάνθα Θόρνχιλ, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Πατρίτσια Κολαΐτη, Βασίλης Μανουσάκης, Δανάη Σιώζου, Λιάνα Σακελλίου και Γιώργος Χουλιάρας.

Ακολούθησε παραδοσιακό δείπνο με τοπικά προϊόντα της Ιθάκης, στα στενά γύρω από την κεντρική πλατεία στο Βαθύ. Το δείπνο ήταν προσφορά του συλλόγου γυναικών «Η Πηνελόπη».

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024