Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εισαγγελική έρευνα για εργασιακές «γαλέρες» στη Γερμανία

Εισαγγελική έρευνα για εργασιακές «γαλέρες» στη Γερμανία

Δίκτυο επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα διάφορα στάδια της αλυσίδας κρέατος έβαλε στο στόχαστρό της η εισαγγελία του Ντύσελντορφ, ερευνώντας τις συνθήκες εργασίας εκατοντάδων μεταναστών από την ανατολική Ευρώπη -κυρίως τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία- που εργάζονται ως «υπενοικιασμένο» δυναμικό σε σφαγεία κρέατος. Όντας ουσιαστικά αόρατοι για την εργασιακή νομοθεσία, οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας, χωρίς ασφάλιση και μένουν σε καταλύματα που συνήθως προορίζονται για να στεγάσουν το μισό αριθμό προσώπων.

Δίκτυο επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα διάφορα στάδια της αλυσίδας κρέατος έβαλε στο στόχαστρό της η εισαγγελία του Ντύσελντορφ, ερευνώντας τις συνθήκες εργασίας εκατοντάδων μεταναστών από την ανατολική Ευρώπη -κυρίως τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία- που εργάζονται ως «υπενοικιασμένο» δυναμικό σε σφαγεία κρέατος.

Όντας ουσιαστικά αόρατοι για την εργασιακή νομοθεσία, οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας, χωρίς ασφάλιση και μένουν σε καταλύματα που συνήθως προορίζονται για να στεγάσουν το μισό αριθμό προσώπων.

Το πρόβλημα είναι ουσιαστικά γνωστό εδώ και καιρό και έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης των κρατιδιακών κυβερνήσεων με τις εταιρείες διανομής κρέατος -αλλά η ευθύνη πέφτει στις επιχειρήσεις που απασχολούν τους εργαζομένους και τους «υπενοικιάζουν» στα σφαγεία.

Τη Δευτέρα όμως η εισαγγελία του Ντύσελντορφ επιβεβαίωσε στη Norddeutsche Rundunfk πως έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε βάρος ομάδας επιχειρήσεων (ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 20) για το ζήτημα.

Η εισαγγελία ανέφερε πως είχε διεξάγει έρευνα σε συνολικά 90 σημεία, γραφεία και χώρους διαμονής, σε όλη τη γερμανική επικράτεια από τα μέσα Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι, που προέρχονται στην συντριπτική τους πλειονότητα από χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης, δεν βρίσκονται στο εργατικό δυναμικό των «κυρίως» εταιρειών κρέατος αλλά απασχολούνται με συμβάσεις έργου μέσω υπο-εταιρειών.

Οι μεν εργαζόμενοι εργάζονται για χρόνια στη Γερμανία αλλά η έδρα των υπο-εταιρειών που τους απασχολούν είναι αρκετές φορές στο εξωτερικό (κατά κανόνα, στις χώρες προέλευσής τους), κάτι που αφήνει και ανοικτό το παράθυρο για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Η γερμανική συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ενδεικτικά πως «οι εργαζόμενοι, που φαίνεται ότι δουλεύουν σαν σκλάβοι, είναι ο πιο αδύναμος κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα». Στις χώρες προέλευσής τους, οι εργαζόμενοι προσελκύονται, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, με υποσχέσεις για μισθούς ύψους 1.500 ευρώ αλλά τελικά τους καταβάλλεται μόνο μέρος του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το κλάμα του αρχηγού της Εθνικής πόλο Γιάννη Φουντούλη, οι συμπαίκτες του και το Παρίσι (pics)

«Δεν είμαι πολύ συναισθηματικός τύπος, αλλά ήταν πραγματικά μια μαγική στιγμή. Μόνο μια φορά στο παρελθόν, όταν είδα για πρώτη φορά τη νεογέννητη κόρη μου, ένιωσα τόσο έντονα που έβαλα τα κλάματα.»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024