Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με επίσχεση παροχής υπηρεσιών προειδοποιoύν οι κλινικάρχες

Με επίσχεση παροχής υπηρεσιών προειδοποιoύν οι κλινικάρχες

«O ΕΟΠΥΥ έχει ουσιαστικά προχωρήσει σε επίσχεση πληρωμών προς τις ιδιωτικές κλινικές, δεν έχουμε άλλη λύση παρά να προχωρήσουμε, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών, εάν δεν αλλάξει κάτι». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Ανδρέας Καρταπάνης, σε συνέντευξη Τύπου.

«O ΕΟΠΥΥ έχει ουσιαστικά προχωρήσει σε επίσχεση πληρωμών προς τις ιδιωτικές κλινικές, δεν έχουμε άλλη λύση παρά να προχωρήσουμε, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών, εάν δεν αλλάξει κάτι». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Ανδρέας Καρταπάνης, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως δεσμεύτηκε, με νόμο σε ειδικό λογαριασμό, ποσό 1,5 δισ. ευρώ από την τρόικα, για εξόφληση μέρους των ληξιπροθέσμων οφειλών 2007-2011, οι παλαιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές ξεπερνούν τα 530 εκατ. ευρώ μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2011.

Για να προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισης παλαιών οφειλών, ο ΣΕΚ πρότεινε να χρηματοδοτήσουν οι ιδιωτικές κλινικές τον έλεγχό τους μέσα από μια τριμερή συμφωνία ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικών κλινικών και ελεγκτικών εταιρειών της απόλυτης έγκρισης του Οργανισμού.

Η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας προβλέπει καταβολή του 90% της αποζημίωσης του μηνιαίου τιμολογίου εντός 45 ημερών από την υποβολή του και εξόφληση εντός έξι μηνών το αργότερο.

Η πραγματικότητα είναι ότι το 2012 έχει καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμο και περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ οφείλονται από 1ης Ιανουαρίου 2012 μέχρι σήμερα.

Το γεγονός ότι, κάθε μήνα, προστίθενται 40 εκατ. ευρώ νέων οφειλών οδηγεί σε εθνικοποίηση της ιδιωτικής υγείας, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι, παρά τη δέσμευση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών πως ο συμψηφισμός των οφειλών των παρόχων υγείας με τις απαιτήσεις τους από τον ΕΟΠΥΥ θα υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ο ΣΕΚ, το πόρισμα της ομάδας εργασίας του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται μέχρι τις 28 Ιουνίου 2013. Ο ΣΕΚ προτείνει τον συμψηφισμό χρεών και οφειλών, μετά την παρέλευση διπλάσιου χρόνου από την ημερομηνία αποπληρωμής της οφειλής.

Ο κ. Καρταπάνης ανέφερε, επίσης, ότι η ιδιωτική υγεία λειτουργεί με τιμολόγια πολύ χαμηλότερα του Δημοσίου, προσφέροντας υπηρεσίες πολύ υψηλότερης ποιότητας, ενώ παράλληλα η ίδια ιατρική πράξη κοστίζει πέντε φορές πιο ακριβά στον δημόσιο αντί στον ιδιωτικό τομέα.

Η πρόταση του ΣΕΚ περιλαμβάνει θέσπιση ενιαίου ποσού εισφοράς ασφαλισμένου, ανεξαρτήτως αν εισάγεται σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, καθώς και έλεγχο υπερβολών, υπερβάσεων και ορθής εφαρμογής των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ) σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα συνοδεύεται από τη δημοσίευση συγκριτικών στοιχείων.

Ο ΣΕΚ ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καλώντας τον να παρέμβει άμεσα και πρακτικά για να προστατέψει τη βιωσιμότητα ενός δυναμικού κλάδου της οικονομίας και πυλώνα της εθνικής υγείας, που απειλείται με αφανισμό.

«Μόνο η πολιτική βούληση θα βάλει τέλος στις αυθαιρεσίες, στις ξαφνικές, μονομερείς μεταβολές σε συμφωνημένες υποχρεώσεις και στις μεθοδεύσεις που κυοφορούνται εν κρυπτώ, για να καλύψουν τις αδυναμίες των ιθυνόντων» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024