Συμφωνία για δυνατότητα επαναφοράς συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για τροποποιήσεις στη συνθήκη Σένγκεν που θα επιτρέπουν, ως «έσχατο μέτρο», την προσωρινή επαναφορά διασυνοριακών ελέγχων μέσα στη ζώνη. Με τις αλλαγές, οι οποίες ακόμη είναι υπό την τελική αίρεση κυβερνήσεων και Ευρωβουλής, οι έλεγχοι θα μπορούν να αποφασίζεται όταν διαπιστώνεται πως κάποια χώρα στη Σένγκεν δεν φυλάσσει επαρκώς τα εξωτερικά σύνορα -η απόφαση όμως θα λαμβάνεται σε συντονισμό με την Κομισιόν και με την ενημέρωση της Ευρωβουλής.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για τροποποιήσεις στη συνθήκη Σένγκεν που θα επιτρέπουν, ως «έσχατο μέτρο», την προσωρινή επαναφορά διασυνοριακών ελέγχων μέσα στη ζώνη.
Με τις αλλαγές, οι οποίες ακόμη είναι υπό την τελική αίρεση κυβερνήσεων και Ευρωβουλής, η επιβολή ελέγχων θα μπορεί να αποφασίζεται όταν διαπιστώνεται πως κάποια χώρα στη Σένγκεν δεν φυλάσσει επαρκώς τα εξωτερικά σύνορα -η απόφαση όμως θα λαμβάνεται σε συντονισμό με την Κομισιόν και με την ενημέρωση της Ευρωβουλής.
Πίσω από τις αλλαγές βρίσκονται οι ανησυχίες αρκετών χωρών για την άφιξη μεταναστών από τρίτες χώρες που φτάνουν σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Στόχος είναι ουσιαστικά να ρυθμιστεί το πλαίσιο ώστε να αποφεύγονται «μεμονωμένες» αντιδράσεις χωρών, όπως εκείνη της Γαλλίας στα σύνορα με την Ιταλία το 2011.
Τη συμφωνία ανακοίνωσε η ιρλανδική προεδρία και λύνει την διαμάχη που είχε προκληθεί κυρίως επειδή δεν γινόταν αποδεκτό το αίτημα της Ευρωπαϊκής Βουλής να έχει λόγο στην απόφαση επιβολής των έκτακτων μέτρων.
Μετά το συμβιβασμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ενημερώνεται στενά για την πορεία των διαδικασιών και θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αναφορές της Frontex.
Ο ρόλος της Κομισιόν επίσης αναβαθμίζεται, η οποία θα συμμετέχει ενεργά στη λήψη απόφασης για επαναφορά συνοριακών ελέγχων, αλλά το βάρος παραμένει στις κυβερνήσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ακίνητα: Ράλι τιμών στη Δυτική Ελλάδα – Τα ακριβότερα και τα φθηνότερα ανά περιοχή (πίνακες)
- Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στη Βουλγαρία μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων
- Μια ματιά από ψηλά: Έτσι φαίνονται τα χιονισμένα Λευκά Όρη της Κρήτης από το διάστημα
- «Η Έξοδος 200 χρόνια μετά» – Το Μεσολόγγι παρουσίασε το επετειακό του πρόγραμμα
- Η Κ-19 της Μπενφίκα… έπαθε ΠΑΣ Γιάννινα και «αντέγραψε» το απίθανο γκολ των Σιαλμά-Σκούφαλη (vids)
- Ηράκλειο: Συγκλονίζει η 25χρονη που παρασύρθηκε από μηχανή μαζί με τα σκυλιά της
