Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η βιωματική μάθηση συντελεί σε καλύτερη παιδική στοματική υγεία

Η βιωματική μάθηση συντελεί σε καλύτερη παιδική στοματική υγεία

Απτά αποτελέσματα στην στάση, τη συμπεριφορά αλλά και την στοματική υγεία των παιδιών 9 και 12 ετών, ύστερα από 6 και 18 μήνες, από την εφαρμογή του, είχε το πρόγραμμα Βιωματικής Μάθησης για την Στοματική Υγεία, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Απτά αποτελέσματα στην στάση, τη συμπεριφορά αλλά και την στοματική υγεία των παιδιών 9 και 12 ετών, ύστερα από 6 και 18 μήνες, από την εφαρμογή του, είχε το πρόγραμμα Βιωματικής Μάθησης για την Στοματική Υγεία, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Η μελέτη με τίτλο «Αγωγή Στοματικής Υγείας με Βιωματική Μάθηση σε παιδιά 9 και 12 ετών στο σχολείο», διενεργήθηκε σε δύο φάσεις: η πρώτη, πριν την έναρξη του Προγράμματος Ενημέρωσης για τη Στοματική Υγιεινή και η δεύτερη φάση μετά την ολοκλήρωσή του – ύστερα από 6 και 18 μήνες.

Από τη μελέτη προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Η βιωματική μάθηση βρέθηκε πιο αποτελεσματική από τη συμβατική:
    – Στη βελτίωση της στοματικής υγιεινής των παιδιών 9 ετών, έξι μήνες μετά το πρόγραμμα.
    – Στη βελτίωση της στάσης και συμπεριφοράς των παιδιών 12 ετών, έξι μήνες μετά το πρόγραμμα.
    – Στη βελτίωση της στοματικής υγιεινής και στη μείωση της ουλίτιδας των παιδιών 12 ετών, 6 και 18 μήνες μετά το πρόγραμμα.
  • Η βιωματική μάθηση είναι πιο αποτελεσματική στους εφήβους.
  • Ο εκπαιδευτικός μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της στοματικής υγείας των παιδιών.
  • Επανάληψη του προγράμματος τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
  • Ένταξη της αγωγής στοματικής υγείας με βιωματική μάθηση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων.

Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος, ενώ βραβεύθηκαν παιδιά από σχολεία της Αθήνας και της Χίου, για την διάκρισή τους στον διαγωνισμό Αφίσας, με τίτλο «Λαμπερά Χαμόγελα, Φωτεινό Μέλλον», στον οποίο συμμετείχαν με τις δημιουργίες του περισσότερα από 400 παιδιά από όλη την Ελλάδα.

Και οι δυο αυτές δράσεις είναι μέρος του Προγράμματος για την Προαγωγή και Καταγραφή της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού, που πραγματοποιεί η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, με την υποστήριξη της Colgate. Στο πλαίσιο του προγράμματος, που υλοποιείται από το 2001, έχουν εκπαιδευθεί μέχρι σήμερα 340.000 παιδιά σε όλη τη χώρα, στο σωστό βούρτσισμα και τις συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής.

Από το 2010 διδάσκεται σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια η αγωγή στοματικής υγείας, με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης και μέσα από ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτη φορά συνεργάζεται ο εκπαιδευτικός με τον οδοντίατρο. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει 2.000 σχολικές μονάδες και περισσότεροι από 39.000 μαθητές.

«Με στόχο πάντα την βελτίωση της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού, οι δράσεις μας συνεχίζονται και θα συνεχίζοντα και στις πιο δύσκολες εποχές που περνάμε τώρα. Μπράβο στα παιδιά που βραβεύσαμε, που δημιούργησαν με Έμπνευση για την Υγεία και το Μέλλον», δήλωσε ο Αθανάσιος Κατσίκης, πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

«Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί μοιραστήκαμε μαζί σας τα αποτελέσματα μιας έρευνας που αποδεικνύει επιστημονικά ότι η δουλειά που συστηματικά κάνουμε εδώ και 12 χρόνια στα σχολεία όλης της Ελλάδας, όχι μόνο έχει αποτελέσματα, αλλά και ότι αυτά βελτιώνονται, όσο και εμείς εξελίσουμε τις μεθόδους μας. Στόχος μας να εκπαιδεύσουμε περισσότερα παιδιά και η καλή στοματική υγιεινή να γίνει βίωμα. Μπράβο στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθειά τους», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ουλής, Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολή Αθηνών, Επιστημονικός Υπεύθυνος της ΕΟΟ.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024