Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το Μουσείο Μπενάκη γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Μουσείο Μπενάκη γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων με αποκορύφωμα το εορταστικό διήμερο της 18ης και 19ης Μαΐου με τίτλο «Το Μουσείο Αλλιώς. 35 Χρόνια Πωλητήριο», στο Κεντρικό Κτήριο (Κουμπάρη 1). Ζωντανά εργαστήρια και το παρασκήνιο μιας έκθεσης θα κάνουν την εμφάνισή τους στο Μουσείο το Σαββατοκύριακο των εκδηλώσεων΄.

Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων με αποκορύφωμα το εορταστικό διήμερο της 18ης και 19ης Μαΐου με τίτλο «Το Μουσείο Αλλιώς. 35 Χρόνια Πωλητήριο», στο Κεντρικό Κτήριο (Κουμπάρη 1).

Με αφετηρία το θέμα του φετινού εορτασμού της Ημέρας των Μουσείων «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή» και με αφορμή την συμπλήρωση 35 χρόνων του πωλητηρίου, το Μουσείο Μπενάκη καλεί τους επισκέπτες να ταξιδέψουν από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design, με «ζωντανά» εργαστήρια στους χώρους του Μουσείου.

Στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου, η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ παράλληλα στο Πωλητήριο οι εκδόσεις θα διατίθενται με έκπτωση 50% και τα αντικείμενα με έκπτωση 20%.

Σε όλα τα υπόλοιπα κτήρια του Μουσείου (Πειραιώς 138, Ισλαμικό και Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα) η ελεύθερη είσοδος και οι εκπτώσεις στα πωλητήρια θα ισχύουν μόνο για το Σάββατο 18 Μαΐου.

Το Μουσείο Αλλιώς – 35 Χρόνια Πωλητήριο, 18-19 Μαΐου, Κεντρικό Κτήριο (Κουμπάρη 1)

Το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη- το πρώτο Πωλητήριο Μουσείου στην Ελλάδα- φέτος γιορτάζει και παρουσιάζει μία μεγάλη έκθεση, όπου τα σύγχρονα αντικείμενα συναντούν τα πρωτότυπα έργα.

Κοσμήματα, κεντήματα, κεραμικά, γλυπτά, υφάσματα, μπρούτζινα, χάρτινα, πλαστικά, κλωστές, μαργαριτάρια, πετράδια και ζωγραφιές παίρνουν θέση στις μουσειακές βιτρίνες και διεκδικούν την προσοχή σας.

Δεκάδες εργαστήρια, καλλιτέχνες, γραφίστες, τεχνίτες, παραγωγοί, και βιομηχανικοί σχεδιαστές, παλιοί και νέοι συνεργάτες, αλλά και μεγάλοι δημιουργοί που γοητεύτηκαν -τα 35 αυτά χρόνια- από τα εκθέματα του Μουσείου, παρουσιάζουν… το μουσείο αλλιώς.

10 ζωντανά εργαστήρια, στήνονται ανάμεσα στα εκθέματα

Τεχνίτες – καλλιτέχνες και δημιουργοί, εμπνέονται από τα ιστορικά εκθέματα και αποκαλύπτουν βήμα – βήμα τα μυστικά της τέχνης τους, δουλεύοντας σε αυτοσχέδια εργαστήρια σε όλους τους ορόφους του κτηρίου.

Το ταξίδι στις τέχνες και τις τεχνικές ξεκινά από το ισόγειο, όπου οι άνθρωποι του μουσείου καθοδηγούν τους επισκέπτες στα διαφορετικά εργαστήρια, που απλώνονται σε όλους τους ορόφους.

1- «Λίθου συντήρησις» Γιάννα Δογάνη: Βήμα- βήμα όλα τα στάδια κατασκευής ψηφιδωτών

2- «Από τα ανθίβολα στο στίλβωμα του χρυσού» Ανθή Βαλσαμάκη: Αγιογραφία με την παλιά τεχνική της αβγοτέμπερας και του στιλβώματος με φύλλο χρυσού.

3- «Από το καλούπι στο ακριβές αντίγραφο» Γιώργος Αργύρης και Ισμήνη Καπάνταη: Πώς δημιουργούμε πιστά αντίγραφα από καλούπια

4- «Σφυρηλατώντας το παρελθόν» Άκης Γκούμας: Πώς η φωτιά και το σφυρί δίνει μορφή στο μέταλλο

5- «Πτυχώσεις – origami και παραδοσιακή φορεσιά» Γεωργία Γκρεμούτη: το δίπλωμα χαρτιών και τα μυστικά μιας μοναδικής τεχνικής

6- «Τσαπαρί- υφαίνοντας με καρτέλες» Μαρία Γρηγορίου: Μία μοναδική τεχνική ύφανσης με καρτέλες και κλωστές

7- «Σμάλτα που ταξιδεύουν» Σπύρος και Κατερίνα Κούκου: Χρυσές καραβέλες. Το μοντέλο, το σμάλτωμα και οι λεπτομέρειες.

8- «Σύγχρονες τελετουργίες- σύγχρονα εργαλεία» ΑΚΤΟ: 20 φοιτητές Product Design του ΑΚΤΟ σχεδιάζουν αντικείμενα της δικής τους τελετουργίας

9- «Φουστανέλα, τσαρούχι, φούντα, φέσι…» Ομάδα Μέντη: Πώς φτιάχνεται η φούντα του τσολιά;

10- «ΣΙΣΥφως» ΕΝ ΦΛΩ: Η γνωστή εικαστική ομάδα, συμμετέχει στη γιορτή και καλεί το κοινό να δημιουργήσει τα δικά του έργα.

Ωράριο Εργαστηρίων

Σάββατο 18 Μαΐου 2013, ώρες 11:00 – 20:00
Κυριακή 19 Μαΐου 2013, ώρες 11:00 – 15:00

Τρία εργαστήρια για παιδιά από 5 ετών

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη γιορτή είναι και τα παιδιά.

Σε τρεις θέσεις μέσα στον εκθεσιακό χώρο τα παιδιά παίζοντας με ποικίλα υλικά μαθαίνουν για τις τεχνικές της αγγειογραφίας και τις χρήσεις των αγγείων, κατασκευάζουν κοσμήματα και μέσα από τους ήρωες μιας άλλης εποχής δημιουργούν τους δικούς τους ήρωες.

1- «Ερυθρόμορφο ή μελανόμορφο;» Λένα Αλούπη: Τα παιδιά παίζοντας, μαθαίνουν για τα αρχαία αγγεία.

2- «Μικροί χρυσοχόοι» Ντόλλυ Μπουκογιάννη: Από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους κόσμημα.

3- «Ο δικός μου ήρωας» Χριστίνα Ντεπιάν: Τα παιδιά δημιουργούν τούς δικούς τους σύγχρονους ήρωες και συνθέτουν αφίσες με τα δικά τους μηνύματα και συνθήματα.

Ωράριο Εργαστηρίων για Παιδιά

Σάββατο 18 Μαΐου 2013, ώρες 11:00 – 20:00
Κυριακή 19 Μαΐου 2013, ώρες 11:00 – 15:00

Τα παρασκήνια της έκθεσης

Κωνσταντίνος Μάνος. A Greek Portfolio, 50 χρόνια μετά

Δείτε, λίγο πριν τα εγκαίνια, τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες…

Πόσοι άνθρωποι δουλεύουν και πώς αναδεικνύουν από το μηδέν ένα εικαστικό γεγονός.

Ο σπουδαίος έλληνας καλλιτέχνης της διασποράς Κωνσταντίνος Μάνος, με τις μαγικές του εικόνες, μας καλεί συνοδοιπόρους στα απομακρυσμένα χωριά και νησιά της Ελλάδας του ’60.

Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου 2013, ώρες 12:00 – 15:00 (θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024