Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδρά ο θεατρικός κόσμος για το λουκέτο που απειλεί δεκάδες σκηνές

Αντιδρά ο θεατρικός κόσμος για το λουκέτο που απειλεί δεκάδες σκηνές

«Σε μία εποχή που παραστάσεις γίνονται στο μετρό, σε διαμερίσματα, ακόμα και σε παγκάκια δεν μπορούν να κλείνουν θέατρα εξαιτίας ενός αναχρονιστικού νόμου». Με αυτά τα λόγια η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του θεάτρου Δια Δύο αντιδρά, μιλώντας στο in.gr, στην απόφαση του Δήμου Αθηναίων για το σφράγισμα δεκάδων θεάτρων, ένα από τα οποία είναι και το Δια Δύο. Συσπείρωση των φορέων κατά του σφραγίσματος αποφάσισαν άνθρωποι του θεάτρου, λέγοντας ότι βασίζεται σε αναχρονιστικό νόμο του Μεταξά.

«Σε μία εποχή που παραστάσεις γίνονται στο μετρό, σε διαμερίσματα, ακόμα και σε παγκάκια δεν μπορούν να κλείνουν θέατρα εξαιτίας ενός αναχρονιστικού νόμου». Με αυτά τα λόγια η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του θεάτρου Δια Δύο αντιδρά, μιλώντας στο in.gr, στην απόφαση του Δήμου Αθηναίων για το σφράγισμα δεκάδων θεάτρων, ένα από τα οποία είναι και το Δια Δύο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από ελέγχους, ο Δήμος αποφάσισε το σφράγισμα θεάτρων που λειτουργούν χωρίς άδεια, βασισμένος σε νόμο περί θεάτρων του Μεταξά (1937). Ο νόμος ορίζει ως θέατρο κτίρια που πληρούν ορισμένες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των θεάτρων δεν αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες θεατρικές σκηνές.

«Η δημοτική αστυνομία ήρθε στα τέλη Ιανουαρίου για καταγραφή θεάτρων, όπως μας είπαν. Πριν από μιάμιση εβδομάδα μας ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά ότι σφραγίζεται το θέατρο» λέει στο in.gr η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του θεάτρου Δια Δύο.

Προσθέτει ότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες των θεάτρων που κλείνουν σκέφτονται να προσφύγουν νομικά κατά της απόφασης του Δήμου.

Παράλληλα, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση από εκπροσώπους των θεάτρων και των χώρων πολιτισμού στο θέατρο Olvio (Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7), στις 14:00 το μεσημέρι, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Μία πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα γραφεία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), με εκπροσώπους από τους θιγέντες χώρους, αλλά και από άλλους φορείς (όπως το Σωματείο των Ελλήνων Χορογράφων, την Ένωση Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών κ.λπ.)

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συσπείρωση των φορέων κατά της απόφασης του Δήμου.

«Δεν είναι τυχαίο ότι είναι οι εναλλακτικοί χώροι που μπαίνουν στο στόχαστρο» προσθέτει η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Δια Δύο.

Σε ανακοίνωση της η Ένωση Εναλλακτικών Χώρων Πολιτισμού Αθήνας αναφέρει ότι τα «λουκέτα» ισοδυναμούν με απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας και οδηγούν σε βέβαιη ανεργία έναν πολύ μεγάλο αριθμό επαγγελματιών που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τις παραστασιακές τέχνες, καθώς και με την απομάκρυνση του αθηναϊκού κοινού από το δικαίωμα επιλογής.

Στόχος της -όπως σημειώνει στην ανακοίνωση- είναι η αναστολή των αποφάσεων σφράγισης των χώρων που θίγονται ή/και θα πληγούν από τους μελλοντικούς ελέγχους του δήμου Αθηναίων.

Από τους περισσότερους από 80 χώρους που ελέγχθηκαν, επιστολή-ειδοποίηση της Διεύθυνσης Εμπορίου και Ανάπτυξης του Δήμου έχουν λάβει 35 θεατρικοί χώροι της Αθήνας που φιλοξενούν παραστάσεις, ενώ απειλούνται πολλοί περισσότεροι.

Ανάμεσά τους βρίσκονται μεγάλα θέατρα καθώς και πολυχώροι που δεν διαθέτουν άδεια ή που βρίσκονται στη διαδικασία της προέγκρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα θέατρα που απειλούνται με σφράγισμα είναι το Olvio, το θέατρο Βαφείο, η Knot Gallery, το θέατρο Vault, το θέατρο Θεμέλιο, ανάμεσα σε άλλα.

Αγγελική Στελλάκη

* Διόρθωση: Στο άρθρο αναφέρονταν ονόματα θεάτρων που, σύμφωνα με πληροφορίες που μας είχαν δοθεί, αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο «λουκέτου». Ανάμεσά τους αναφέρθηκε και το θέατρο Σημείον, το οποίο επικοινώνησε με το in.gr και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την άδειά του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

inSports

Φοβερός Εμμανουήλ Καραλής και 5,82 μ. στο Fly Athens

Ακόμη ένας σπουδαίος αγώνας από τον Εμμανουήλ Καραλή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024