Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμβουλές για να μην υποφέρετε πια από φούσκωμα και εντερικά αέρια

Συμβουλές για να μην υποφέρετε πια από φούσκωμα και εντερικά αέρια

Ο μέσος άνθρωπος πέρδεται 14 με 23 φορές την ημέρα. Αν και είναι ένδειξη υγείας, αλλά και μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου, δεν παύει να μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Αν βαρεθήκατε λοιπόν τα ανόητα αστεία και την «αναστάτωση» που σας προκαλούν τα εντερικά αέρια, σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να ελέγχετε το φούσκωμα και κατ’ επέκταση το «πέρδεσθαι»!

Ο μέσος άνθρωπος πέρδεται 14 με 23 φορές την ημέρα. Αν και είναι ένδειξη υγείας, αλλά και μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου, δεν παύει να μας φέρνει σε δύσκολη θέση.

Αν βαρεθήκατε λοιπόν τα ανόητα αστεία και την «αναστάτωση» που σας προκαλούν τα εντερικά αέρια, σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να ελέγχετε το φούσκωμα και κατ’ επέκταση το «πέρδεσθαι»!

Προσέχετε τι τρώτε
Τα φιλικά βακτήρια τους εντέρου βοηθούν στην πέψη της τροφής που ο οργανισμός μας αδυνατεί να διασπάσει. Τα βακτήρια αυτά παράγουν αέρια, συνήθως καθώς πέπτονται οι τροφές στο παχύ έντερο. Τα τρόφιμα που συνήθως σχετίζονται με τα εντερικά αέρια είναι:

  • Φασόλια και φακές
  • Σπαράγγια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο και άλλα λαχανικά
  • Φρουκτόζη, η φυσική γλυκαντική ουσία που περιέχουν τα κρεμμύδια, οι αγκινάρες, τα αχλάδια, το σιτάρι και ορισμένα αναψυκτικά
  • Λακτόζη, το φυσικό γλυκαντικό του γάλακτος
  • Φρούτα, δημητριακά βρώμης, ο αρακάς και άλλα τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, τα οποία διασπώνται στο παχύ έντερο
  • Καλαμπόκι, ζυμαρικά, πατάτες και άλλά τρόφιμα πλούσια σε άμυλο
  • Σορβιτόλη, τεχνητή γλυκαντική ουσία
  • Δημητριακά ολικής άλεσης, όπως μαύρο ρύζι, αλεύρι βρώμης και ψωμί ολικής άλεσης

Στην προαναφερόμενη λίστα όπως διαπιστώνετε περιλαμβάνονται πολλά υγιεινά τρόφιμα, τα οποία δεν θα πρέπει να αποκλείσετε από τη διατροφή σας. «Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την πέψη του γάλακτος, άλλοι πάλι όχι» εξηγεί ο Δρ Λόρενς Κοσινσκι, εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Εταιρείας Γαστρεντερολόγων. «Και οι ευαισθησίες μας στα τρόφιμα αλλάζουν με την πάροδο της ηλικίας. Πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν πρόβλημα πέψης του γάλακτος σε μεγάλη ηλικία», συμπληρώνει.

Δύο απλά βήματα θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε ποια τρόφιμα σας προκαλούν εντερικά αέρια.

  1. Διατροφικό Ημερολόγιο: όταν έχετε φούσκωμα ή αέρια, κοιτώντας το ημερολόγιο θα μπορείτε να βλέπετε ποια ήταν τα τρόφιμα που είχατε καταναλώσει τις προηγούμενες μέρες και συντέλεσαν στο πρόβλημα.
  2. Πειραματιστείτε: Τρώτε ξεχωριστά το κάθε επίμαχο τρόφιμο. Σας προκαλεί αέρια; Αν όχι, περιμένετε μια ημέρα, και μετά πειραματιστείτε με το επόμενο «ύποπτο» τρόφιμο. Έτσι θα μπορέσετε να φτιάξετε την ατομική λίστα με τα τρόφιμα που σας προκαλούν αέρια και θα τα αποφεύγετε με περισσότερη επιτυχία.

Προσαρμόστε τη διατροφή σας
Ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε τα αέρια είναι να αποφεύγετε τα τρόφιμα που σας προκαλούν πρόβλημα. Αν ένα υγιεινό τρόφιμο σας προκαλεί αέρια, όπως τα δημητριακά και τα λαχανικά, μειώστε την ποσότητα που τρώτε. Στη συνέχεια, σταδιακά αρχίστε να τρώτε όλο και περισσότερη ποσότητα του τροφίμου, δίνοντας χρόνο στο γαστρεντερικό σας σύστημα να προσαρμοστεί.

Πάρτε συμπλήρωμα διατροφής
Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν πεπτικά ένζυμα που αποδομούν τα δυσκολόπεπτα τρόφιμα. Μπορείτε να πάρετε ένζυμα λακτόζης, χωρίς συνταγή γιατρού, αν τα γαλακτοκομικά σας προκαλούν αέρια.

Μην καταπίνετε αέρα
Όλοι καταπίνουμε μικρές ποσότητες αέρα. Και αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν καταπίνουμε πολύ αέρα όμως (αεροφαγία) αυτό προκαλεί κοιλιακό φούσκωμα ή ρέψιμο. Προσέχετε λοιπόν πράγματα που κάνετε και ίσως καταπίνετε περισσότερο από τον αέρα που χρειάζεστε, όπως:

  • Μάσημα τσίχλας
  • Ανθρακούχα αναψυκτικά
  • Κάπνισμα
  • Χαλαρή τεχνητή οδοντοστοιχία
  • Γρήγορη κατάποση τροφής

Το άγχος επίσης μπορεί να σας ωθήσει να καταπίνετε αέρα. «Συχνά οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι καταπίνουν αέρα. Αν έχετε άγχος ή είστε υπό πίεση, βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε. Ή ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας», λέει ο Δρ Κοσινσκι.

Αρχίστε να κινήστε
Το περπάτημα, η ποδηλασία, το τρέξιμο και άλλες μορφές γυμναστικής βοηθούν στην κίνηση του αέρα εντός του πεπτικού σωλήνα, ανακουφίζοντας από το φούσκωμα.

Μιλήστε με τον γιατρό σας
Αν οι αλλαγές της καθημερινότητάς σας δεν βοηθούν, και εξακολουθείτε να έχετε συχνά αέρια και φούσκωμα, τότε συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

«Το φούσκωμα ή τα μη φυσιολογικά επίπεδα αερίων μπορεί να είναι σύμπτωμα κοιλιοκάκης, ευερέθιστού εντέρου, βακτηριακής υπερπληθώρας, ή προβλημάτων που σχετίζονται με το πάγκρεας», εξηγεί ο Δρ Κοσινσκι. «Επίσης κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλούν εντερικά βακτήρια. Είναι λοιπόν σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας, χωρίς να ντρέπεστε», συμπληρώνει.

Ο ειδικός θα σας παραπέμψει σε εξετάσεις για τον εντοπισμό υποκείμενων προβλημάτων. Αν απλά φταίει το φαγητό, τότε ένας γαστρεντερικός διεγέρτης, θα σας βοηθήσει ώστε τα αέρια να κινούνται πιο γρήγορα δια μέσου του εντέρου.

health.in.gr,WebMD

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024