Ο «πειρασμός» του διαδικτύου είναι αρκετός για να μειωθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων, αποφαίνεται διεθνής έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Όπως έχει ήδη διαπιστωθεί, το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας παραγωγικού χρόνου εν ώρα εργασίας. Ωστόσο για πρώτη φορά, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία, το Πανεπιστήμιο «George Mason» των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον πειρασμό και στην παραγωγικότητα της εργασίας, όσον αφορά το διαδίκτυο, και η οποία μάλιστα προτείνει να καθιερωθούν ειδικά διαλείμματα των εργαζομένων για «σερφάρισμα», όπως αυτά για το κολατσιό.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα με 60 εθελοντές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν ζητείται από τους εργαζόμενους να μην χρησιμοποιούν το διαδίκτυο εν ώρα εργασίας για προσωπική χρήση τους, τότε τους βάζουν σε μεγάλο πειρασμό και σε εσωτερική σύγκρουση με τη θέλησή τους.

Τελικά, η παραγωγικότητα του υπαλλήλου μειώνεται χωρίς καν να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο, αλλά απλώς και μόνο επειδή πασχίζει να αντισταθεί στον πειρασμό, με συνέπεια να χάνει λιγότερο ή περισσότερο την ικανότητα συγκέντρωσής του και η νοητική του δύναμη να εστιάζει εκτός των θεμάτων της δουλειάς του.

Όσο πιο απαιτητική για συγκέντρωση και όσο πιο μικρά περιθώρια λάθους έχει η δουλειά ενός εργαζόμενου, τόσο πιο σημαντικός -και επικίνδυνος- μπορεί να είναι ο
πειρασμός του διαδικτύου. Αντίθετα, σε εργασίες ρουτίνας με μεγαλύτερα περιθώρια λάθους, η σημασία του διαδικτυακού πειρασμού για τη μείωση της παραγωγικότητας είναι μικρότερη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους έχουν πρακτική εφαρμογή σε πολλά εργασιακά περιβάλλοντα. Όπως συνιστούν, οι εργοδότες δεν θα πρέπει, από τη μία, να απαγορεύουν το διαδίκτυο για προσωπική χρήση, αλλά, από την άλλη, να το καθιστούν ελεύθερα προσβάσιμο στον υπολογιστή του εργαζομένου, βάζοντάς τον έτσι σε πειρασμό.

Καλύτερα, όπως υποστηρίζουν, θα ήταν είτε να απαγορεύεται τελείως η χρήση του διαδικτύου (εφόσον αυτό είναι εφικτό με βάση τα καθήκοντα του εργαζόμενου), είτε να επιτρέπονται ειδικά διαλείμματα, όπως αυτά για φαγητό ή καφέ και τσιγάρο, όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ξεδίνουν με την ησυχία τους -και με τη συγκατάθεση του προϊσταμένου τους- στο διαδίκτυο.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ