Κλαδεύω τα φυτά μου τον χειμώνα
Αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για να κλαδέψεις τα περισσότερα από τα φυτά σου. Τα μόνα φυτά που δε θα κλαδέψεις είναι αυτά που θα ανθίσουν το χειμώνα, όπως οι καμέλιες, αλλά και πολλά άλλα. Ας δούμε μαζί ποιά κλαδεύονται.
Τα φυτά που κλαδεύονται άφοβα είναι αυτά που συνθέτουν τους φυτοφράχτες, τα κωνοφόρα, τα φυλλοβόλα και τα καρποφόρα. Ακόμη, κλαδεύεις τις τριανταφυλλιές και δίνεις σχήμα στα αρωματικά και στις πόες.
Η πιο συνηθισμένη απορία, που έχουν οι περισσότεροι κηπουροί, είναι για ποιους λόγους πρέπει να κλαδέψουμε.
Κλάδεμα μπορεί να χρειάζεται ένα φυτό, επειδή είναι πολύ ψηλό, έχει αραιό φύλλωμα, θέλουμε να του δώσουμε σχήμα, έχει κάποια ασθένεια, είναι πολύ πυκνό, ενοχλεί τα διπλανά φυτά με τα μεγάλα κλαδιά του.
Για όλους αυτούς τους λόγους κόβουμε αναλόγως τα απαραίτητα τμήματα του φυτού. Για παράδειγμα, σε μία μεγάλη προσβολή από κάποια ασθένεια απομακρύνουμε και πετάμε όλα τα προσβεβλημένα κλαδιά. Στην περίπτωση που κάποιο φυτό είναι καλλιτεχνικά διαμορφωμένο πρέπει να κόψουμε όλα τα φύλλα και κλαδιά, που προεξέχουν από το σχήμα που θέλουμε να διατηρήσει το φυτό.
Τέλος, στις τριανταφυλλιές κόβουμε μεγάλο μέρος του όγκου του φυτού και αφήνουμε 2-3 βασικούς κορμούς και λίγες διακλαδώσεις τους.
Όταν κλαδέψουμε ένα φυτό διαπιστώνουμε ότι σίγουρα μικραίνει σε όγκο, αλλά και σε ύψος.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα που θέλαμε! Με το πέρασμα του χρόνου και τον ερχομό της άνοιξης θα το δούμε να βγάζει “μάτια”, από όπου θα ξεπηδήσουν φρέσκα φύλλα.
Έτσι, κλαδιά που προηγουμένως ήταν γυμνά και χωρίς πυκνό φύλλωμα, θα γεμίσουν με νεαρά καταπράσινα φύλλα. Και θα ανανεωθεί το φύλλωμα του φυτού σου και θα έχεις ένα καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.
Τέλος, μεγάλη προσοχή χρειάζεται, όταν κλαδεύουμε τους φυτοφράχτες που θέλουμε να είναι συμπαγείς, να έχουν ομοιόμορφο σχήμα και ύψος και να μην κάνουμε καμιά στραβή “ψαλιδιά”!
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
in.gr
- BHMAGAZINO: Ο πόλεμος της NASA – Αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά λόγω παμπειραϊκής απεργίας
- Ναυάγιο στη Χίο: Live η ενημέρωση Κικίλια από τη Βουλή
- Ο Αντετοκούνμπο ανακοίνωσε την παραμονή του με… Λύκο της Wall Street: «Οι θρύλοι δεν κυνηγούν…» (vids)
- Ο σκυλάκος Πάρης θ’ αρρωστήσει απ’ τη στεναχώρια του, επειδή τον παράτησαν – Είμαστε το «φάρμακό» του
- Η κόντρα των Μπέκαμ στην εποχή των φασαίων: Ο Μπρούκλιν κάλυψε το τατουάζ που είχε αφιερώσει στον πατέρα του

