To «μανταρίνι Χίου» αναγνωρίζεται προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης
Ένα ακόμη ελληνικό προϊόν, το «μανταρίνι Χίου», αναγνωρίστηκε από την ΕΕ ως προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Η καλλιέργεια, η παραγωγή, η συγκομιδή, η διαλογή και η τυποποίησή του πρέπει να εκτελούνται εντός της γεωγραφικής περιοχής των νήσων Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.
Ένα ακόμη ελληνικό προϊόν, το «μανταρίνι Χίου» αναγνωρίστηκε από την ΕΕ ως προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Είναι το 97ο ελληνικό προϊόν που έχει ενταχθεί ως σήμερα στο ευρωπαϊκό Μητρώο ΠΓΕ και ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
Το μανταρίνι Χίου ανήκει στην ποικιλία tenore του είδους Citrus deliciosa, το οποίο είναι διαφορετικό από το μανταρίνι κλημεντίνη (Citrus reticulata) και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και έντονο άρωμα.
Η κατοχύρωση της ονομασίας δίνει τη δυνατότητα, αφενός στους παραγωγούς του απομακρυσμένου νησιού να βελτιώσουν το εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ζήτηση και καλύτερες τιμές, αφετέρου στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόν εγγυημένης ποιότητας.
Η καλλιέργεια, η παραγωγή, η συγκομιδή, η διαλογή και η τυποποίηση του προϊόντος «Μανταρίνι Χίου» είναι διαδικασίες που πρέπει να εκτελούνται εντός της γεωγραφικής περιοχής των νήσων Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.
Μαζί με το μανταρίνι στο μητρώο καταχωρήθηκαν επίσης το ιταλικό αλάτι Sale Marino di Trapani ως ΠΓΕ, το ισπανικό τυρί Queso Camerano ως ΠΟΠ και ο βρετανικός σολομός Scottish Wild Salmon ως ΠΓΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Brussels Signals ‘No More Studies Needed’ for Greece–Cyprus Power Link
- 35 χρόνια Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Γιορτή Γνώσης & Δημιουργίας
- Η ΚΝΕ για τα 17 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
- Μπράιτον: Εκτός για μήνες ο Τζίμας
- Οκτώ σκάφη προσδέθηκαν για πρώτη φορά ταυτόχρονα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
- Νέα Ζηλανδία: Ύστερα από αναμονή ημερών ανακτήθηκε αυγό Φαμπερζέ που είχε… καταπιεί κλέφτης
