Υποχώρηση πωλήσεων παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου μη αλκοολούχων ποτών και εμφιαλωμένου νερού το 2011 σύμφωνα με σχετική μελέτη της Hellastat.

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 42 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

– Ο Κύκλος Εργασιών των εταιρειών το 2011 διαμορφώθηκε στα €941,31 εκ. (-7,1% από το 2010). Το 53% των επιχειρήσεων εμφάνισε υποχώρηση Πωλήσεων με τη μέση κάμψη να είναι οριακά αρνητική (-0,8%).

– Εξαιρούμενης της ηγετικής Coca Cola 3Ε, τα αποτελέσματα της οποίας επηρεάζουν σημαντικά το δείγμα, τα ΚΠΤΦΑ δεν κατέγραψαν αξιόλογη μεταβολή, ενώ οι προ φόρων ζημίες περιορίστηκαν στα €18,64 εκ.

– Το περιθώριο μικτών κερδών ενισχύθηκε σε 31,4%.

– Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ υποχώρησε σημαντικά, στο 9%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ κατέστη αρνητικό (-1%, από 1% το 2010). Σε αυτό συνέβαλλε η υψηλή επιβάρυνση με έξοδα διοίκησης και διάθεσης (30% των Πωλήσεων).

– Οι δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας σχηματίστηκαν σε 1,55 και 1,24 αντίστοιχα.

– Παρά την αργή είσπραξη Απαιτήσεων (200 ημέρες), ο εμπορικός κύκλος διαμορφώθηκε σε ευνοϊκό επίπεδο (73 ημέρες).

– Η κεφαλαιακή μόχλευση διατηρήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο (0,6 προς 1), ενώ η επιβάρυνση Τόκων και Αποσβέσεων σχηματίστηκε σε 34,5%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ