Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η Έμα Γουάτσον μιλά για τη νέα της ταινία, «Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο»

Η Έμα Γουάτσον μιλά για τη νέα της ταινία, «Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο»

Στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο μετά τον Χάρι Πότερ δοκιμάζεται η Έμα Γουάτσον (η γνωστή σε όλους Ερμιόνη) στην ταινία Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο. Η ταινία αποτελεί μεταφορά του μυθιστορήματος The perks of being a wallflower το οποίο στις ΗΠΑ πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Μάλιστα, την ταινία σκηνοθέτησε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Στίβεν Σαμπόσκι, ο οποίος συνεργάστηκε με τους παραγωγούς του Juno.

Στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο μετά τον Χάρι Πότερ δοκιμάζεται η Έμα Γουάτσον (η γνωστή σε όλους Ερμιόνη) στην ταινία Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο. Η ταινία αποτελεί μεταφορά του μυθιστορήματος The perks of being a wallflower το οποίο στις ΗΠΑ πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Μάλιστα, την ταινία σκηνοθέτησε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Στίβεν Σαμπόσκι, ο οποίος συνεργάστηκε με τους παραγωγούς του Juno.

Η Έμα Γουάτσον δοκιμάζεται στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο μετά την Ερμιόνη από τη σειρά ταινιών Χάρι Πότερ, ενώ συμπρωταγωνιστούν οι Λόγκαν Λέρμαν (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief), Έζρα Πάουντ και Πολ Ραντ.

Ο ευφυής και σκεπτικός 15χρονος Τσάρλι προσπαθεί να προσαρμοστεί στο Λύκειο και καταλήγει μέλος μιας παρέας τελειόφοιτων, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πνευματώδης και γεμάτος αυτοπεποίθηση Πάτρικ, καθώς και η όμορφη Σαμ.

Οι νέοι του φίλοι τον ενθαρρύνουν να «βγει από το καβούκι του» και τον εισαγάγουν στην μουσική, στον κινηματογράφο, στο The Rocky Horror Picture Show και, τελικά, στον έρωτα.

Το 1987, 17χρονος Στίβεν Σαμπόσκι παρευρέθηκε σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Fulton Theatre στο Πίτσπουργκ, όπου γνώρισε ένα από τους πιο γνωστούς κατοίκους της πόλης – τον σκηνοθέτη ταινιών τρόμου Τζορτζ Ρομέρο. Ο φιλόδοξος σεναριογράφος και σκηνοθέτης ζήτησε από τον Ρομέρο να του υπογράψει μια αφίσα, η οποία σήμερα κρέμεται στο γραφείο του. Η αφιέρωση του Ρομέρο έλεγε: «Στιβ, μείνε φοβισμένος. Ελπίζω το πρώτο σου σενάριο να γίνει ταινία.»

Το πρώτο του σενάριο μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα ταινία, αλλά η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια, το νεανικό μυθιστόρημα, The Perks Of Being A Wallflower, εκδόθηκε το 1999.

Θεωρείται αμφιλεγόμενο, καθώς σε μερικά σχολείο το διαβάζουν, ενώ σε άλλα έχει απαγορευτεί.

Απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σεναρίου του πανεπιστήμιου της Νότιας Καρολίνα, ο Σαμπόσκι ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο όταν ήταν ακόμη φοιτητής και το ολοκλήρωσε λίγα χρόνια μετά, όταν ζούσε πλέον στη Νέα Υόρκη.

«Έγραψα το βιβλίο για πολύ προσωπικούς λόγους» λέει ο Σαμπόσκι.

«Περνούσα μια μία πολύ δύσκολη περίοδο στην προσωπική μου ζωή. Αλλά είχα φτάσει σε ένα σημείο που ήμουν πλέον έτοιμος να γράψω γιατί οι καλοί άνθρωποι πρέπει να βιώνουν τόσο άσχημες καταστάσεις και πως μια «οικογένεια» φίλων μπορεί να σε βοηθήσει να τις ξεπεράσεις. Χρειαζόμουν πραγματικά απαντήσεις για μένα και ήταν σαν ο Τσάρλι να με σκούντησε στον ώμο και να μου είπε: «Είμαι έτοιμος να πω την ιστορία μου»».

«Πάντα ήθελα να κάνω μια ταινία βασισμένη στο βιβλίο μου» λέει ο Σαμπόσκι. «Έβλεπα τις εικόνες πολύ έντονα όταν το έγραφα. Αλλά χρειαζόμουν το χρόνο και την απόσταση για να το κάνω σωστά. Εν τω μεταξύ, εργάστηκα για πολλά άλλα σενάρια. Επεξεργαζόμουν τη δουλειά μου μέχρι τη στιγμή που ήμουν έτοιμος να γράψω ένα σενάριο, που θα ήταν απόλυτα συμβατό με το βιβλίο.»

Το βιβλίο είναι γραμμένο σαν μια σειρά από γράμματα του Τσάρλι προς έναν ανώνυμο παραλήπτη. Οι επιστολές του Τσάρλι έχουν κυρίως να κάνουν με θέματα, τα οποία εξακολουθούν να απασχολούν τους εφήβους ακόμα και για μια δεκαετία αργότερα.

Μερικά από αυτά τα λεπτά ζητήματα, όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το σεξ, θεωρούνται αμφιλεγόμενα σε ορισμένες κοινότητες.

«Κάθε φορά που το βιβλίο απαγορεύεται, το κοινό λέει ότι είναι μια ένδειξη τιμής» λέει ο συγγραφέας.

«Αλλά για μένα, πάντα θα υπάρχει μια λυπηρή στιγμή. Έγραψα το βιβλίο, εν μέρει, για να σταματήσω αυτή τη σιωπή. Θέλω οι γονείς και τα παιδιά να μιλάνε γι’ αυτό που μπορεί να βιώνουν.»

Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, μέσα στο βιβλίο είναι οι χαρακτήρες, λέει ο συγγραφέας. Για αυτό το λόγο, όταν έγραφε το σενάριο, αναδιάρθρωσε την πλοκή, και έδωσε βάρος στη σχέση μεταξύ του Τσάρλι και των πρώτων φίλων που γνωρίζει στο σχολείο, κυρίως τη Σαμ και τον ετεροθαλή αδερφό της, τον Πάτρικ, τον οποίο ο Τσάρλι βλέπει σαν αδελφή ψυχή.

O Σαμπόσκι αποκαλεί την ταινία μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης. «Έγραψα την ατάκα “δεχόμαστε την αγάπη που νομίζουμε πως μας αξίζει” στο πρώτο μου προσχέδιο» επισημαίνει.

«Έγινε το κεντρικό θέμα για ολόκληρο το βιβλίο, και τελικά για την ταινία. Δεν έχει να κάνει μόνο με ρομαντική αγάπη. Μπορεί να έχει να κάνει με φίλους ή με το πώς συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου. Έχει να κάνει με το πώς μπορείς να έχεις μια ωραία ζωή αφήνοντας περισσότερο κόσμο μέσα της.

Ο Λόγκαν Λέρμαν ένα αναδυόμενο αστέρι, που ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Percy Jackson επιλέχθηκε για το ρόλο του Τσάρλι. Η άμεση σύνδεσή του με το χαρακτήρα εξέπληξε ακόμα και τον σκηνοθέτη.

«Νόμιζα πως κανένας δεν ήξερε τον Τσάρλι όπως τον ήξερα εγώ, αλλά ο Λόγκαν τον ήξερε» λέει ο Σαμπόσκι. «Η ερμηνεία του είναι τόσο λεπτή. Είναι περίεργος αλλά ταυτόχρονα όμορφος και θετικός. Κατευθύνει κάθε του συναίσθημα με τέτοια επιδεξιότητα. Νομίζω πως είναι μια από τις καλύτερες ερμηνείες που έχω δει ποτέ από έναν τόσο νέο ηθοποιό.»

«Για μένα η Σαμ, είναι το τέλειο κορίτσι» λέει ο Σαμπόσκι. «Η Έμα είναι πολύ φωτεινή σε αυτό το ρόλο. Τον πήρε στα σοβαρά. Μου πήρε περίπου πέντε λεπτά για να συνειδητοποιήσω ότι ήταν το τέλειο άτομο για το χαρακτήρα και την ταινία. Η Γουάτσον σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Μπράουν όταν έλαβε το σενάριο. Δεν γνώριζε το μυθιστόρημα, το ανέφερε όμως σε μερικούς φίλους της και ανακάλυψε ότι ήταν μεγάλοι θαυμαστές.

«Βασικά έκλαιγα όταν τελείωσα να διαβάζω το σενάριο» λέει η Γουάτσον.

«Δεν υπήρχε περίπτωση να μην μπορείς να συνδέσεις τις εμπειρίες με τους χαρακτήρες. Δεν χρειαζόταν να πάω σε ένα αμερικανικό σχολείο ή σε κάποιο χορό για να μπορέσω να ταυτιστώ με τη Σαμ – ή τον Τσάρλι ή με κάποιον από τους χαρακτήρες» συνεχίζει η Γουάτσον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024