Η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΔΟΕ συνεδρίασε και αποφάσισε ότι «ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, παραβίασε τον κώδικα συμπεριφοράς και ότι με τις πράξεις του προκάλεσε ζημιά στη φήμη του Ολυμπιακού κινήματος».

Το πόρισμα αφορά στην υπόθεση του περασμένου Ιουνίου, όταν δημοσιογράφοι του BBC προσποιούμενοι τους επιχειρηματίες, φέρονται να διαπραγματεύθηκαν με τον Σπύρο Καπράλο το δικαίωμα της αποκλειστικότητας, στη διάθεση των εισιτηρίων για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Το θέμα πήρε διαστάσεις παραμονές των Αγώνων του Λονδίνου, ενώ ενεπλάκη και η επικεφαλής μάρκετινγκ της ΕΟΕ, Νικόλ Αβραμίδου.

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα (που επισυνάπτεται) αναφέρει: «… ο κ. Σπύρος Καπράλος παραβίασε τον κώδικα συμπεριφοράς της ΔΟΕ. Η Επιτροπή (δεοντολογίας) επισημαίνει πως, μολονότι ο σκοπός του ήταν προφανώς να χρηματοδοτήσει αθλητές, τα σχόλια του κ. Σπύρου Καπράλου, ενός πολύ γνωστού προσώπου στο Ολυμπιακό Κίνημα και πρόεδρου Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία στις πράξεις του και ως εκ τούτου βλάπτει ακόμα περισσότερο τη φήμη του Ολυμπιακού Κινήματος».

Παράλληλα, η Επιτροπή αποδέχεται ως ελαφρυντικά στην υπόθεση της Νικόλ Αβραμίδου «… την μη άρτια γνώση της αγγλικής γλώσας και το γεγονός ότι έδρασε μετά τον πρόεδρο της ΕΟΕ».

Με βάση το άρθρο 50 της Ολυμπιακής Χάρτας, δεν προβλέπονται ποινές σε πρόσωπα που δρουν μέσα από διαδικασίες μιας Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ωστόσο, η ΔΟΕ καλεί τις εμπλεκόμενες Εθνικές Επιτροπές (εκτός από την Ελλάδα, εμπλέκονται η Λιθουανία, η Μάλτα και η Σερβία) να «… λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε περίπτωση στην οποία αμαυρώθηκε η φήμη του Ολυμπιακού Κινήματος.

Σε περίπτωση που οι Εθνικές Επιτροπές δεν προβούν στις δέουσες ενέργειες, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ διατηρεί το δικαίωμα να παρέμβει διοικητικά, ειδικά σε θέματα που αφορούν έκδοση διαπιστεύσεων για διοργανώσεις της ΔΟΕ, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι Ολυμπιακοί Νέων, τα συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις».

Δείτε το πόρισμα της Επιτροπής δεοντολογίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ