Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης
Απονεμήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης, τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Λογοτεχνικής Μετάφρασης της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Ινστιτούτο Θερβάντες. Μεγάλοι νικητές οι Αλέξης Καλοφωλιάς (Αγγλόφωνη Λογοτεχνία), Κώστας Κουτσουρέλης (Γερμανόφωνη Λογοτεχνία) και Νάννα Παπανικολάου (Ισπανόφωνη Λογοτεχνία)
Απονεμήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης, τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Λογοτεχνικής Μετάφρασης της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Ινστιτούτο Θερβάντες.
Τα βραβεία, που αποτελούν θεσμό για το χώρο της μετάφρασης, αφορούν σε μεταφράσεις μυθιστορημάτων, διηγημάτων και ποίησης που εκδόθηκαν το 2011 και απονεμήθηκαν σε τρεις μεταφραστές, αγγλόφωνης, γερμανόφωνης και ισπανόφωνης λογοτεχνίας.
Αναλυτικά οι νικητές:
- Αλέξης Καλοφωλιάς, Βραβείο Μετάφρασης Αγγλόφωνης Λογοτεχνίας, για το βιβλίο «Κεντρική Ευρώπη» του William T. Vollmann (Εκδόσεις Κέδρος).
- Κώστας Κουτσουρέλης, Βραβείο Μετάφρασης Γερμανόφωνης Λογοτεχνίας, για το βιβλίο «Ύμνοι στη νύχτα» του Novalis (Εκδόσεις Περισπωμένη).
- Νάννα Παπανικολάου, Βραβείο Μετάφρασης Ισπανόφωνης Λογοτεχνίας για το βιβλίο «Δουβλινιάδα» του Enrique Vila-Matas (Εκδόσεις Καστανιώτη).
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία του για την «πολυμερή μετάφραση» ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, ο οποίος μίλησε για τη δική του περιπέτεια των μεταφράσεων, που ξεκίνησε την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Λονδίνο, τότε που -όπως είπε- «οι Άγγλοι ανακάλυψαν ότι υπάρχουν Έλληνες ποιητές».
Οι βραβευθέντες αναφέρθηκαν στη σημασία των παλαιοτέρων μεταφραστών και στο πώς ο ένας πατάει στο έργο του προηγούμενου, για μια πιο ολοκληρωμένη μετάφραση.
Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Στο «T-Center» οι πρώτοι οπαδοί Ολυμπιακού και Φενέρμπαχτσε (pics)
- Εκπλήξεις του Τούχελ στην αποστολή της Εθνικής Αγγλίας για το Μουντιάλ (vid,pic)
- ΕΛΚΕΘΕ για την έντονη οσμή αερίου στην Αττική: Δεν προήλθε από τη θάλασσα
- Ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία των οπαδών του Ολυμπιακού προς το ΟΑΚΑ
- Νάσος Γκαβέλας: Ο πρωταθλητής που έφερε Ολυμπιακό μετάλλιο στην Πύλο μετά από 119 χρόνια
- Ξεκινά η ανακατασκευή του Δημοτικού κτηρίου στο Νέο Ψυχικό




