Αυξήθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών τον Οκτώβριο από τον ELA
Οι ελληνικές τράπεζες στράφηκαν προς την Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότησή τους τον Οκτώβριο, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δεχόταν το συγκεκριμένο μήνα τα ομόλογά τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ΕLA), που διαχειρίζεται η ΤτΕ, αυξήθηκε τον Οκτώβριο στα 122,79 δισ. ευρώ. Αντίθετα, η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μειώθηκε τον Οκτώβριο στα 6,52 δισ. ευρώ.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στράφηκαν προς την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη χρηματοδότησή τους τον Οκτώβριο, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν δεχόταν το συγκεκριμένο μήνα τα ομόλογά τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της ΤτΕ, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ΕLA), που διαχειρίζεται η ΤτΕ, αυξήθηκε τον Οκτώβριο στα 122,79 δισ. ευρώ από 100,64 δισ. ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο.
Αντίθετα, η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μειώθηκε τον Οκτώβριο στα 6,52 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την μην αποδοχή από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας των ενεχύρων που προσκομίζουν οι ελληνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση τους.
Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί όταν θα αποδέχεται τους ελληνικούς τίτλους όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή – Το ωράριο λειτουργίας έως την Τετάρτη
- Συνελήφθη ο τράπερ Ivan Greko – Αγνόησε την αποφυλάκιση με κατ’ οίκον περιορισμό και οι άλλες «αμαρτίες»
- Αγρότης με δεσμευμένο λογαριασμό: «Δεν έχω ούτε ένα ευρώ» – H κυβέρνηση «λειτουργεί με πρακτικές Βόρειας Κορέας»
- Η Ρωσία στοχεύει να στρατολογήσει πάνω από 400.000 στρατιώτες το 2026
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]
- Μπαλωθιές στο Ηράκλειο: Αδέσποτη σφαίρα κατέληξε σε διπλανό σπίτι
