Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παχύσαρκα τα παιδιά που έχουν φοιτήσει σε βρεφονηπιακό σταθμό

Παχύσαρκα τα παιδιά που έχουν φοιτήσει σε βρεφονηπιακό σταθμό

Μπορεί ο βρεφονηπιακός σταθμός να παρέχει οφέλη στην ψυχοπνευματική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά Καναδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μετέπειτα παχυσαρκίας.

Μπορεί ο βρεφονηπιακός σταθμός να παρέχει οφέλη στην ψυχοπνευματική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά Καναδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μετέπειτα παχυσαρκίας.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics, οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Μόντρεαλ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Κέντρου «Sainte-Justine» μελέτησαν για έξι χρόνια ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.649 οικογενειών από το Κεμπεκ και ταξινόμησαν τα παιδιά (ηλικίας από 1,5 έως και 4 ετών) σε κατηγορίες ανάλογα με ποιος ήταν επιφορτισμένος με την φύλαξή τους: η οικογένεια, ο βρεφονηπιακός σταθμός, η νταντά, οι παππούδες κ.α..

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα παιδιά που φοιτούσαν σε βρεφονηπιακό σταθμό είχαν κατά 50% μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ηλικία 4-10 ετών, συγκριτικά με εκείνα που έμεναν σπίτι με τους γονείς ή με άλλα συγγενικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Δρ Μαρί-Κλοντ Ζοφρουά, «η εν λόγω διαφορά δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των γονιών, το χρόνο θηλασμού, το βάρος της μητέρας ή αν αυτή εργάζεται».

Οι μηχανισμοί που ευθύνονται για την αυξημένη αναλογία παιδιών με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό μεταξύ εκείνων που πάνε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, παραμένουν άγνωστοι. Η ποιότητα της διατροφής των παιδιών και ο βαθμός που ασκούνται στους σταθμούς, αποτελούν τις κυριότερες πιθανές αιτίες.

Πάντως αυξημένες είναι, επίσης, οι πιθανότητες για παχυσαρκία των μικρών παιδιών, όταν μένουν μεν στο σπίτι τους, αλλά τη φροντίδα τους έχει αναλάβει κάποιος άλλος (συγγενής, νταντά κ.α.) εκτός από τους γονείς.

Η ερευνήτρια Δρ Σιλβάνα Κοτέ που συμμετείχε στην ομάδα σημειώνει ότι, σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν, τα παιδιά τους, είτε στο σπίτι βρίσκονται είτε στον βρεφονηπιακό σταθμό, να τρώνε σωστά και να ασκούνται επαρκώς.

Από την πλευρά τους, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί πρέπει να φροντίσουν να παρέχουν πιο υγιεινή διατροφή και να δίνουν περισσότερη έμφαση στις σωματικές δραστηριότητες των παιδιών ηλικίας δύο έως πέντε ετών.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024