Αρνείται βραβείο ο Κεν Λόουτς σε συμπαράσταση σε Ιταλούς εργαζόμενους
Ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο που ήθελε να του απονείμει το Φεστιβάλ του Τορίνου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και την ασφάλεια του Κινηματογραφικού Μουσείου της πόλης. «Με μεγάλη μου λύπη αναγκάζομαι να αρνηθώ το βραβείο που μου απένειμε το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορίνου», γράφει στην επιστολή που απέστειλε στους διοργανωτές.
Ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο που ήθελε να του απονείμει το Φεστιβάλ του Τορίνου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και την ασφάλεια του Κινηματογραφικού Μουσείου της πόλης.
«Με μεγάλη μου λύπη αναγκάζομαι να αρνηθώ το βραβείο που μου απένειμε το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορίνου», γράφει στην επιστολή που απέστειλε στους διοργανωτές, μέσω της εταιρείας διανομής του στην Ιταλία ΒΙΜ Film, ο σκηνοθέτης, γνωστός για την στράτευσή του και για την κοινωνική οπτική των ταινιών του.
Σύμφωνα με τον Λόουτς, οι εργαζόμενοι του Μουσείου, «οι οποίοι είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι και συνεπώς οι πλέον ευάλωτοι, έχασαν την δουλειά τους επειδή δεν δέχθηκαν τη μείωση του μισθού τους».
«Είναι άδικο», προσθέτει στην επιστολή του ο σκηνοθέτης, «να πληρώνουν οι φτωχότεροι για μία οικονομική κρίση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι».
Μάλιστα, ο Λόουτς προβαίνει και σε μία σύγκριση του γεγονότος με την υπόθεση μίας ταινίας του, του «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» του 2000, που αναφέρεται στην ιστορία δύο Μεξικανών καθαριστριών στο Λος Άντζελες.
«Πώς θα μπορούσα να μην ανταποκριθώ σε ένα αίτημα αλληλεγγύης από την πλευρά των εργαζομένων που απολύονται επειδή υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους; Η αποδοχή του βραβείου με μερικά επικριτικά σχόλια θα ήταν πράγμα τιποτένιο και υποκριτικό», υπογραμμίζει ο Λόουτς.
Ο Κεν Λόουτς επρόκειτο να βραβευθεί για το σύνολο του έργου του. Κατόπιν αιτήματος των διανομέων του, ακυρώθηκε η προβολή κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ—23 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου—της νέας του ταινίας «Το μέρος των Αγγέλων».
Ερωτηθείς από το AFP, ο διευθυντής του Μουσείου και καλλιτεχνικός διευθυντής της Μόστρα της Βενετίας Αλμπέρτο Μπαρμπέρα δήλωσε πως «έπεσε από τα σύννεφα» και υπογράμμισε πως ο Κεν Λόουτς «είναι φίλος από παλιά». «Κάνει ένα χονδροειδές λάθος, διαλέγει λάθος στόχο», πρόσθεσε. Κατά τον ίδιον, οι εργαζόμενοι είναι απασχολούμενοι σε έναν συνεταιρισμό, που δεν έχει κάνει λόγο για κάποιες κοινωνικές διεκδικήσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάλι ξεκίνησε το λιντσάρισμα «υπόπτων» που οι πολίτες θεωρούν συνεργούς
- Καμπανάκι από τη Μaersk – «Φέσι» μισό δισ. κάθε μήνα λόγω του πολέμου στο Ιράν
- LIVE: Χάποελ Τελ Αβίβ – Ρεάλ Μαδρίτης
- Ο Άρι Άστερ ήθελε τόσο πολύ την Σκάρλετ Γιόχανσον στη νέα του ταινία που άλλαξε όλο το πρόγραμμά του
- Δημοσκόπηση: Τον δρόμο της εξόδου δείχνουν οι πολίτες σε Μητσοτάκη-ΝΔ – Εμπιστοσύνη σε Κοβέσι, συντριπτικό «ναι» σε εξεταστική για υποκλοπές
- Συνελήφθη στην Αγία Βαρβάρα 22χρονος με όπλο και 4.000 ευρώ – Έκανε απάτες παριστάνοντας τον λογιστή στα Γρεβενά
- Έχουμε βίντεο: Τι έγινε στα backstage της δεύτερης πρόβας του Akyla για την Eurovision;
- Ο Λανουά επέλεξε για το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ τον τελευταίο διαιτητή σε ορισμούς στη La Liga
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442