Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένοχο παρελθόν φέρεται να έκρυβε ο θρύλος του τάνγκο Κάρλος Γκαρντέλ

Ένοχο παρελθόν φέρεται να έκρυβε ο θρύλος του τάνγκο Κάρλος Γκαρντέλ

Μέχρι και τις μέρες μας Αργεντινή και Ουρουγουάη δίνουν επικές μάχες για να αποδείξουν ότι ο Κάρλος Γκαρντέλ, ο θρύλος του tango, είναι «δικός τους». Οι Ουρουγουανοί υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στη χώρα τους, ενώ οι Αργεντινοί εμμένουν στην επίσημη εκδοχή: γεννήθηκε στην Τουλούζη, αλλά μεγαλούργησε στο Μπουένος Αϊρες. Τώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα εξίσου αμφιλεγόμενα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο Γκαρντέλ έκρυβε ένοχο παρελθόν με μικροκλοπές, απάτες ίσως και φυλακή.

Μέχρι και τις μέρες μας Αργεντινή και Ουρουγουάη δίνουν επικές μάχες για να αποδείξουν ότι ο Κάρλος Γκαρντέλ, ο θρύλος του tango, είναι «δικός τους».

Οι Ουρουγουανοί υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στη χώρα τους, ενώ οι Αργεντινοί λένε ότι γεννήθηκε στην Τουλούζη, αλλά μεγαλούργησε στο Μπουένος Αϊρες.

Τώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας διαφορετικά εξίσου αμφιλεγόμενα στοιχεία: σύμφωνα με δύο ερευνητές, ο Γκαρντέλ φαίνεται ότι έκρυβε ένοχο παρελθόν με μικροκλοπές, απάτες ίσως και φυλακή.

Οι δύο ερευνητές εγκληματολογίας, σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Pagina12, εξέτασαν τα δακτυλικά αποτυπώματα που άφησε ο μουσικός το 1923 στην αίτηση για έκδοση διαβατηρίου που κατέθεσε στο προξενείο της Ουρουγουάης στο Μπουένος Αϊρες.

Τα συγκεκριμένα δακτυλικά αποτυπώματα φαίνεται ότι ταυτίζονται με αυτά που βρέθηκαν σε φάκελο της αστυνομίας του 1915. Ο συγκεκριμένος φάκελος είχε ανοίξει για έναν μικρο-απατεώνα, έναν «νεαρό Καρλίτος», που είχε συλληφθεί σε μπαρ.

Ο λόγος της σύλληψης είχε να κάνει με ένα συνηθισμένο κόλπο εξαπάτησης εκείνης της σαφώς πιο αθώας περιόδου: ένας νεαρός έμπαινε περιχαρής σε ένα μπαρ και ανακοίνωνε σε κάποιον θαμώνα ότι είχε κληρονομήσει έναν συγγενή κάπου στο εσωτερικό της Αργεντινής.

Χρειαζόταν όμως χρήματα για να φτάσει σε αυτό το υποτιθέμενο μέρος. Ο θαμώνας-θύμα δάνειζε τα χρήματα στον… κληρονόμο. Φυσικά δεν τον αντίκριζε ποτέ ξανά στη ζωή του.

Τα συγκεκριμένα δακτυλικά αποτυπώματα εντοπίστηκαν και σε έναν ακόμα φάκελο της Αστυνομίας του έτους 1904. Τότε ο Γκαρντέλ ήταν μόνο 14 ετών και φαίνεται ότι είχε επιχειρήσει να το σκάσει από το σπίτι του.

Το μυστήριο που γενικά περιέβαλε τον Γκαρντέλ σχετικά με την προέλευσή του, είχε πάντως μια επίσημη εξήγηση: ο ίδιος ο μουσικός προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποφύγει την υποχρεωτική στράτευση στις τάξεις του γαλλικού στρατού (αφού είχε γεννηθεί στην Τουλούζη) εν όψει του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο, οι δύο ερευνητές δεν φαίνεται να πείθονταν με την επίσημη αυτή εξήγηση. Μάλιστα οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το 1922 ο τότε πρόεδρος της Αργεντινής Μαρσέλο ντε Αλβεάρ, έδωσε εντολή να καταστραφούν όλοι οι φάκελοι που υπήρχαν στην Αστυνομία και απειλούσαν να αμαυρώσουν την καριέρα ενός θρύλου.

Ένα εξίσου ύποπτο για τους ίδιους στοιχείο είναι το γεγονός ότι στην αρχή της καριέρας του ο Γκαρντέλ ερμήνευε τραγούδια του Αντρές Σεπέδα, γνωστού με το παρατσούκλι «ο ποιητής της φυλακής».

Ποιος ήταν ο Κάρλος Γκαρντέλ

Γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1890. Το όνομά του ήταν Σαρλ Ρομιό Γκαρντές. Σε ηλικία μόλις 27 μηνών βρέθηκε μαζί με την μητέρα του στην Αργεντινή, συγκεκριμένα στη συνοικία Αμπάστο του Μπουένος Αϊρες.

Αρχισε την καριέρα του σε ηλικία 23 ετών τραγουδώντας σε μπαρ και γιορτές. Αργότερα συνεργάστηκε με τον Χοσέ Ρασάνο με τον οποίο ερμήνευε κυρίως παραδοσιακά τραγούδια.

Πρωταγωνίστησε στο λεγόμενο tango-cancion, ενώ το πρώτο του τραγούδι με τίτλο Mi noche triste έγινε τεράστια επιτυχία.

Γνώρισε την αποθέωση σε όλη τη Νότιο και Κεντρική Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη όπου εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Πρωταγωνίστησε επίσης και σε κινηματογραφικές ταινίες.

Το τέλος ήλθε ξαφνικά στις 24 Ιουνίου 1935, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Εκατομμύρια άνθρωποι έκλαψαν για τον χαμό του, ενώ η σορός του «ταξίδεψε» στην Κολομβία, στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία.

Ετάφη στο νεκροταφείο Τσακαρίτα του Μπουένος Αϊρες. Εκεί σπεύδουν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι για να αφήσουν ένα λουλούδι στο άγαλμα που έχει τοποθετηθεί δίπλα στον τάφο του. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του νεκροταφείου φροντίζουν ώστε το τσιγάρο που υπάρχει στο χέρι του να είναι πάντοτε αναμμένο.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024