Γυναίκα υπουργό Εξωτερικών απέκτησε για πρώτη φορά η Σομαλία
Δέκα μέλη, μεταξύ και των οποίων και μια γυναίκα –κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα– έχει η νέα κυβέρνηση της Σομαλίας που παρουσίασε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αμπντί Φάραχ Σίρντον Σαΐντ. Η Φοουσίγιο Γιούσουφ Χατζί Αντάν, που διορίζεται υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε την επιλογή της ιστορική για τη χώρα και για τις Σομαλές.
Δέκα μέλη, μεταξύ και των οποίων και μια γυναίκα –κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα– έχει η νέα κυβέρνηση της Σομαλίας που παρουσίασε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αμπντί Φάραχ Σίρντον Σαΐντ.
Η Φοουσίγιο Γιούσουφ Χατζί Αντάν, που διορίζεται υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε την επιλογή της ιστορική για τη χώρα και για τις Σομαλές.
Κατάγεται από τη Σομάλιλαντ, περιοχή του βορρά που αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη, και έζησε για πολλά χρόνια στη Βρετανία.
Η Σομαλία, που δεν έχει κεντρική κυβέρνηση και έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του προέδρου Σιάντ Μπάρε το 1991, απέκτησε το περασμένο καλοκαίρι ένα νέο Κοινοβούλιο και ένα νέο εκλεγμένο πρόεδρο για πρώτη φορά στο Μογκαντίσου — στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που θεωρείται πως θα οδηγήσει τελικά στην εγκαθίδρυση μόνιμων θεσμών στη Σομαλία.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εγκριθεί από το σομαλικό Κοινοβούλιο, όπου, όπως εξηγεί το BBC, κάποιες φυλές ενδέχεται να αντιδράσουν γιατί θεωρούν ότι δεν αντιπροσωπεύονται στο κυβερνητικό σχήμα.
Μετά από δεκαετίες μαχών, εμφυλίου και πλήρης κατάρρευσης κάθε κρατικής εξουσίας, η Σομαλία αρχίζει σταδιακά να κάνει βήματα προόδου και να αποκαθίσταται η τάξη κυρίως στρην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Καθημερινοί τρόπο για να βάλεις «στοπ» στο νυχτερινό τσιμπολόγημα
- Καιρός: Τσουχτερό κρύο, θυελλώδεις άνεμοι και χιονοπτώσεις τη Δευτέρα
- Ξεφουσκώνει το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» με τα νέα όρια
- Αστέρας του Χάρι Πότερ πήγε να βοηθήσει γυναίκα που έκλαιγε στον δρόμο και «έφαγε» κουτουλιά
- Είσαι single και δεν ξέρεις γιατί; Μια έρευνα έχει τις απαντήσεις
- Θα καταφέρει η «Ενεργή Μάχη» να κερδίσει το στοίχημα της πρόληψης των πυρκαγιών;

