Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας επέτρεψε τη συνέχιση των εργασιών στο φράγμα του Μπέλο Μόντε
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας εξέδωσε απόφαση, με την οποία επιτρέπει την επανάληψη των εργασιών στο φράγμα του Μπέλο Μόντε, το τρίτο σε μέγεθος τέτοιο έργο που βρίσκεται υπό κατασκευή στον κόσμο, στην καρδιά του δάσους του Αμαζονίου.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας εξέδωσε απόφαση, με την οποία επιτρέπει την επανάληψη των εργασιών στο φράγμα του Μπέλο Μόντε, το τρίτο σε μέγεθος τέτοιο έργο που βρίσκεται υπό κατασκευή στον κόσμο, στην καρδιά του δάσους του Αμαζονίου.
Με προκαταρκτική απόφαση ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κάρλος Άιρες Μπρίτο ακύρωσε την απόφαση τοπικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου της 14ης Αυγούστου για τη διακοπή των εργασιών, με την αιτιολογία ότι πριν από την έναρξη του έργου δεν ζητήθηκε η γνώμη των Ινδιάνων που κατοικούν στην περιοχή.
Ο πρόεδρος έκανε δεκτή τη θέση του εισαγγελλέα Λουίς Ινάσιο Άνταμς, που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του κράτους, και έκρινε ότι οι εργασίες θα πρέπει να επαναληφθούν για να μην υποστεί σημαντικές και ανεπανόρθωτες ζημίες η δημόσια περιουσία, η διοίκηση, η οικονομία και η ενεργειακή πολιτική της Βραζιλίας.
Το φράγμα του Μπέλο Μόντε κατασκευάζεται επί του ποταμού Σινγκού, με προϋπολογισμό 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα έχει δυναμικότητα 11.233 μεγαβάτ, που θα αντιστοιχεί στο 11% της παραγωγής ενέργειας της χώρας.
Κατά την κατασκευή του θα πλημμυρίσει έκταση 502 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ακόμη και αν αυτό δεν σημαίνει ότι θα πλημμυρίσουν περιοχές που κατοικούνται από τοπικούς πληθυσμούς Ινδιάνων, απειλείται ο τρόπος ζωής τους, καθώς βασίζονται κυρίως στο ψάρεμα για την επιβίωσή τους.
Η κυβέρνηση θα διαθέσει 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του έργου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Για πρώτη φορά πράσινο φως για «φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι»
- Ο Μικ Τζάγκερ λέει ότι «δεν υπάρχει τίποτα καλό στο να μεγαλώνεις»
- Η επιστήμη ξέρει γιατί σήμερα νιώθουμε πιο πολύ νοσταλγία από ποτέ
- Κόμματα: Στην κινούμενη άμμο του πολιτικού σκηνικού
- Η Silicon Valley στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
- Το «Godzilla» Ελ Νίνιο και το νέο σοκ που απειλεί τις τιμές των τροφίμων
- Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ένα νέο ταξικό χάσμα: Οι έχοντες, οι μη έχοντες και οι μη γνωρίζοντες
- Το νέο μουσείο του Τζορτζ Λούκας στο Λος Άντζελες προσφέρει δωρεάν είσοδο στους κατοίκους της γειτονιάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442