Επανεκλέγεται ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον στην προεδρία της Ισλανδίας
Νικητή των προεδρικών εκλογών της Ισλανδίας δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα τον
Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον. Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις πέντε από τις έξι εκλογικές περιφέρειες ο νυν πρόεδρος έχει κερδίσει το 52,2%, έναντι 33,2% της αντιπάλου του Θόρα Αρνορσντότιρ. Λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων η 37χρονη δημοσιογράφος παραδέχθηκε την ήττα της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RUV.
Νικητή των προεδρικών εκλογών της Ισλανδίας δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα τον
Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον.
Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις πέντε από τις έξι εκλογικές περιφέρειες ο νυν πρόεδρος έχει κερδίσει το 52,2%, έναντι 33,2% που κέρδισε η αντίπαλός του Θόρα Αρνορσντότιρ.
Ο 69χρονος Γκρίμσον είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει πέμπτη θητεία στην προεδρία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις νικήτρια των εκλογών θα ήταν η Αρνορσντότιρ. Όμως τον Μάρτιο έπειτα από μια αίτηση την οποία είχαν υπογράψει 30.000 Ισλανδοί, δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, ο Γκρίμσον δέχθηκε να θέσει υποψηφιότητα.
Λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων η 37χρονη δημοσιογράφος, Θόρα Αρνορστόντιρ παραδέχθηκε την ήττα της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RUV.
Ο Γκρίμσον, πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι πρόεδρος της Ισλανδίας από το 1996, η θέση όμως είναι τιμητική καθώς την εκτελεστική εξουσία έχει η κυβέρνηση.
Η Ισλανδία έχει εκλέξει πέντε προέδρους μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Δανία το 1944 και τρεις από αυτούς εξέτισαν τέσσερις θητείες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ιωάννινα: Στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης ανήλικη – Συνελήφθη ο πατέρας της φίλης της που έκανε το πάρτι
- ΔΣΑ: Νέος πρόεδρος ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος με σαρωτική νίκη επί του Δημήτρη Αναστασόπουλου
- Σεισμός στην Ιαπωνία: Η στιγμή που τα 7,6 Ρίχτερ χτυπούν τη χώρα (βίντεο)
- Η Google βγάζει τα πρώτα γυαλιά με τεχνητή νοημοσύνη του Gemini – Τι θα μπορούν να κάνουν
- Απτόητη η μητέρα του Diddy – Κάνει λόγο για «ψέματα και ανακρίβειες» στη νέα σειρά του 50 Cent
- Ολυμπιακός: Με εντολή και δαπάνη Βαγγέλη Μαρινάκη εκσυγχρονίζεται το «Γ. Καραϊσκάκης» (pics)


