Κατ’ αρχήν συμφωνία στον ΟΠΕΚ για την αποκλιμάκωση της υπερπροσφοράς πετρελαίου
Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) συμφώνησε την Πέμπτη, επί της αρχής, ότι τα μέλη του θα πρέπει να σταματήσουν την υπερπροσφορά εν μέσω της πτώσης των τιμών, αλλά το διεθνές πετρελαϊκό καρτέλ διέκοψε τις εργασίες του πριν από τον επίσημο στόχο της μείωσης της παραγωγής.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) συμφώνησε την Πέμπτη, επί της αρχής, ότι τα μέλη του θα πρέπει να σταματήσουν την υπερπροσφορά εν μέσω της πτώσης των τιμών, αλλά το διεθνές πετρελαϊκό καρτέλ διέκοψε τις εργασίες του πριν από τον επίσημο στόχο της μείωσης της παραγωγής.
Τα 12 μέλη του οργανισμού δεν απέκλεισαν εν τούτοις την ανάληψη δράσης στο μέλλον εάν κριθεί απαραίτητο, επισημαίνοντας ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην παγκόσμια οικονομία και τη χαμηλή ζήτηση πετρελαίου.
«Λαμβάνοντας αυτή την απόφαση, οι χώρες μέλη επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα τους να ανταποκριθούν γρήγορα στις εξελίξεις που θα μπορούσαν να θέσουν τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου σε κίνδυνο», επισήμαναν οι υπουργοί πετρελαίου μετά τη συνάντηση τους στη Βιέννη.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα Σαλέμ ελ-Μπαντρί δήλωσε ότι οι χώρες που έχουν «συμβάλει» σε αυτή την υπερπροσφορά, καλούνται να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Οι «χώρες» αυτές είναι η εξής μία: η Σαουδική Αραβία που κατηγορείται ότι προχωρά σε «υπερπροσφορά» πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρούν.
«Συμφώνησαν. Αυτή είναι μια συλλογική απόφαση», δήλωσε ο γγ του ΟΠΕΚ.
ΑΠΕ/Γερμανικό
- Παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη: Μεγάλη μελέτη καταρρίπτει τους ισχυρισμούς Τραμπ
- Άφαντη για 12η ημέρα η Λόρα – Η απάντηση της οικογένειας για τα όσα ακούγονται περί βίας
- Meteo: 294 νεκροί από ακραία καιρικά φαινόμενα σε 25 χρόνια – 633 επεισόδια με κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις
- Τραμπ: «Φίλε δεν καταλαβαίνω τι κάνεις με τη Γροιλανδία» – Ο αμερικανός φέρνει στο φως προσωπικά μηνύματα του Μακρόν
- Σάντος: «Σκληρή ομάδα ο Ολυμπιακός»
- Χανιά: Υπάλληλος σούπερ μάρκετ «ξάφριζε» το ταμείο