Ανοικτό αφήνει ο Νοβότνι το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ
«Μπορώ να φανταστώ μηδενικά επιτόκια» λέει ο Έβαλντ Νοβότνι της ΕΚΤ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας ως μέρος του οπλοστασίου της για την καταπολέμηση οικονομικών κινδύνων. Ωστόσο, ο αξιωματούχος -που λειτουργεί σχεδόν ως «δείκτης» στις αγορές για τις προθέσεις της Τράπεζας- αποκλείει για το άμεσο μέλλον νέα ένεση ρευστότητας με μακροπρόθεσμα δάνεια (LΤRO) ή αναβίωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
«Μπορώ να φανταστώ μηδενικά επιτόκια» λέει ο Έβαλντ Νοβότνι της ΕΚΤ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας ως μέρος του οπλοστασίου της για την καταπολέμηση οικονομικών κινδύνων.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος -που λειτουργεί σχεδόν ως «δείκτης» στις αγορές για τις προθέσεις της Τράπεζας- αποκλείει για το άμεσο μέλλον νέα ένεση ρευστότητας με φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια (LΤRO) ή αναβίωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
«Έχουμε στη διάθεσή μας μέτρα νομισματικής πολιτικής όπως και εργαλεία ρευστότητας» δήλωσε ο Νοβότνι σε δημοσιογράφους την Παρασκευή.
Σε ευθεία ερώτηση, όπως αναφέρει το Reuters, για τις πιθανότητες που υπάρχουν για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου της, ο Νοβότνι απάντησε πως η Τράπεζα δεν δεσμεύεται ποτέ για λήψη τέτοιων αποφάσεων.
«Βλέπουμε αυξημένους κινδύνους για την ανάπτυξη, εάν αυτοί οι κίνδυνοι πραγματωθούν θα πρέπει να αντιδράσουμε» είπε, προσθέτοντας πως «μπορώ να φανταστώ μηδενικό επιτόκιο».
Αντιθέτως, ο Νοβότνι φρόντισε να προλάβει προσδοκίες για άμεση νέα «ένεση» ρευστότητας με νέο γύρο LTRO. «Προς το παρόν δεν βλέπω προοπτική για να αναβιώση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ή περαιτέρω μακροπρόθεσμων δανείων» σημείωσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Αφιέρωμα στη Nina Simone»: Στις 6 Ιουνίου στο Theatre of the No
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Πάτρα: Νέος θάνατος κρατούμενου στις φυλακές Αγίου Στεφάνου – Στους 7 οι νεκροί μέσα σε λίγες εβδομάδες
- Καλαμάτα: «Καθαρές» οι εξετάσεις των παιδιών – «Βοήθεια, μα γιατί» ήταν τα τελευταία λόγια της 39χρονης
- Έτσι η αβεβαιότητα επηρεάζει τη σχέση
- ΗΠΑ – Ιράν: Δοκιμάζεται η εκεχειρία, αντικρουόμενες δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις – Τι συμφώνησαν Ισραήλ και Λίβανος
