Το «φως μιας νέας ημέρας στον ορίζοντα» σχετικά με τις στρατιωτικές αποστολές των ΗΠΑ χαιρέτισε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε βετεράνους πολέμου του Βιετνάμ τη Δευτέρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να μην στείλει ξανά στρατιώτες σε αποστολές υψηλής επικινδυνότητας, εκτός και εάν αυτό «είναι απόλυτη ανάγκη».

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπ.Ομπάμα το 2008 είχε επικεντρωθεί στην υπόσχεση του τέλους των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν και στην βελτίωση της φροντίδας των βετεράνων, κυρίως αυτών που υποφέρουν από μετα-τραυματικό στρες.

Χωρίς να μιλά ξεκάθαρα για την περίοδο της προεδρίας Τζορτζ Μπους, όταν οι επικριτές των ΗΠΑ έλεγαν ότι οι στρατιώτες στέλνονταν στη μάχη χωρίς ξεκάθαρους στόχους και μέσα, ο Μπ.Ομπάμα δήλωσε: «Ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων θέλω να σας πω ότι η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων πάντα αποτελούσε την πιο δύσκολη απόφαση που έχω πάρει».

«Δεσμεύομαι να μην στείλω ξανά στρατιώτες σε αποστολές παρά μόνο εάν κάτι τέτοιο είναι απόλυτη ανάγκη» δήλωσε, μιλώντας σε βετεράνους του πολέμου του Βιετνάμ, την Δευτέρα, Εθνική Ημέρα Ανάμνησης.

«Όταν η Αμερική στέλνει τους γιους και τις κόρες μας σε αποστολές υψηλής επικινδυνότητας, θα φροντίζουμε πάντα να τους δίνουμε μια ξεκάθαρη αποστολή, μια σταθερή στρατηγική, τα μέσα που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είμαστε αποφασισμένοι να είναι οι ηγέτες ξεκάθαροι για τα ρίσκα και για την πρόοδο και σχεδιάζουμε να τιμήσουμε την επιστροφή των στρατιωτών μας» πρόσθεσε, λέγοντας ότι μεγάλο μέρος αυτής της στρατηγικής οφείλεται «στην πραγματική κληρονομιά» του Βιετνάμ.

«Συχνά σας κατηγόρησαν για έναν πόλεμο που δεν ξεκινήσατε, όταν θα έπρεπε να σας τιμούν επειδή υπηρετήσατε την πατρίδα σας με ανδρεία» είπε.

«Ήρθατε σπίτι και μερικές φορές σάς υποβάθμισαν, όταν θα έπρεπε να σάς γιορτάζουν. Υπήρξε μια εθνική ντροπή, ένα αίσχος που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέσπασε θερμό χειροκρότημα, όταν είπε ότι αυτή είναι η πρώτη Εθνική Ημέρα Ανάμνησης Αμερικανούς να μάχονται και να σκοτώνονται στο Ιράκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ