Να βουρτσίζετε προσεκτικά τα δόντια σας δύο φορές καθημερινά, ώστε να απομακρύνετε τη μικροβιακή πλάκα από όλες τις οδοντικές επιφάνειες.

Να χρησιμοποιείτε φθοριούχο οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον.

Να χρησιμοποιείτε μια φορά την ημέρα οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια, ώστε να απομακρύνετε τη μικροβιακή πλάκα από τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια όπου συχνά αναπτύσσονται τερηδονικές κοιλότητες.

Να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή. Αποφεύγετε τις ζαχαρούχες τροφές, κυρίως στα ενδιάμεσα των γευμάτων. Όταν τρώτε ζαχαρούχες τροφές, προτιμήστε να τις τρώτε μαζί με τα κυρίως γεύματα, για να μειώνετε την έκθεση των δοντιών σας στα οξέα.

Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για έλεγχο, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Ο οδοντίατρος μπορεί να προσδιορίσει τον κίνδυνο που διατρέχετε για εμφάνιση τερηδόνας καθώς και να αναγνωρίσει τα πρώτα σημάδια τερηδόνας, και να σας προτείνει το καταλλήλο για εσάς πρόγραμμα πρόληψης και θεραπείας, όπως φθορίωση στο οδοντιατρείο.

Θυμηθείτε ότι οι γενικοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση τερηδόνας είναι τρεις:

  • Συμπεριφορικοί (π.χ. κακή στοματική υγιεινή και διατροφή που ευνοεί την ανάπτυξη τερηδόνας)
  • Περιβαλλοντικοί (π.χ. χαμηλή πρόσληψη φθορίου)
  • Στοματικοί (π.χ. προηγούμενο ιστορικό τερηδόνας, ξηροστομία)

Η προληπτική φροντίδα σας απαλλάσσει από προβλήματα και αποτρέπει την επιδείνωσή τους.

health.in.gr