Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ηπατίτιδα C. Εγώ γνωρίζω και προσέχω! Εσύ;»

«Ηπατίτιδα C. Εγώ γνωρίζω και προσέχω! Εσύ;»

Με κεντρικό σύνθημα «Ηπατίτιδα C. Εγώ γνωρίζω και προσέχω! Εσύ;», η μη κυβερνητική οργάνωση Praksis εγκαινιάζει μια νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα C.

Με κεντρικό σύνθημα «Ηπατίτιδα C. Εγώ γνωρίζω και προσέχω! Εσύ;», η μη κυβερνητική οργάνωση Praksis εγκαινιάζει μια νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα C.

Η καμπάνια, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), εστιάζει τόσο στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την «αθόρυβη» αυτή νόσο, όσο και στην παρότρυνση των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να κάνουν προληπτικούς ελέγχους στα Πολυϊατρεία της Praskis.

H Ηπατίτιδα C είναι μια λοίμωξη του ήπατος που οφείλεται σε έναν ιό – τον ιό της Ηπατίτιδας C. Υπολογίζεται ότι 170 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από χρόνια Ηπατίτιδα C ενώ 3-4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Στην Ελλάδα περίπου το 2% του πληθυσμού (200.000) πάσχει από χρόνια Ηπατίτιδα C και ένα μεγάλος μέρος αυτών δεν το γνωρίζουν, καθώς η ηπατίτιδα C είναι μια «αθόρυβη» νόσος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να νοσεί και να μην το γνωρίζει, εάν δεν έχει υποβληθεί στον απαραίτητο έλεγχο. Η σημασία της πρόληψης της Ηπατίτιδας C είναι πολύ μεγάλη, καθώς όταν ο ιός μολύνει το ήπαρ, προκαλεί φλεγμονή που σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει καταστροφή του ήπατος (κίρρωση) ή ακόμη και καρκίνο.

Σύμφωνα με τον Στυλιανό Καραταπάνη, πρόεδρο της ΕΕΜΗ και διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ρόδου, «τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου δείχνουν ξεκάθαρη αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη διενέργεια προληπτικών ελέγχων, καθώς μόνο το 24% των πασχόντων είναι διαγνωσμένοι και το 76% παραμένουν αδιάγνωστοι».

Κύρια αιτία μετάδοσης της νόσου πριν το 1992 ήταν οι μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του που δεν είχαν ελεγχθεί, η θεραπεία με παράγοντες πήξης πριν το 1987, η μακροχρόνια αιμοκάθαρση, η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών, οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι χωρίς προφυλάξεις, η περιγεννητική μετάδοση και οι μαζικοί εμβολιασμοί καθώς και άλλες παραδοσιακές πρακτικές.

Σήμερα, η νόσος είναι συχνότερη μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών (83%), ενώ ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες, οι εκδιδόμενες γυναίκες και οι ερωτικοί σύντροφοι των φορέων.

Η ηπατίτιδα C ωστόσο δεν μεταδίδεται όταν η σεξουαλική επαφή γίνεται με χρήση προφυλακτικού, μέσω του αγγίγματος, του φιλιού, του μητρικού θηλασμού, της κοινής χρήσης μαγειρικών σκευών, της επαφής σε κοινόχρηστους χώρους, το νερό ή το φαγητό.

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
Η καμπάνια της Praksis, έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών ξεκινώντας την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012. Βασικό εργαλείο της καμπάνιας αποτελεί η τηλεφωνική γραμμή της PRAKSIS 800 11 11 600 (χωρίς χρέωση), στην οποία θα μπορεί κάποιος να καλεί προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες και να ενημερωθεί για το τεστ που μπορεί να κάνει στα Πολυιατρεία της Prasksis σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το τεστ σιέλου γίνεται δωρεάν, ανώνυμα και γρήγορα και τα αποτελέσματα του βγαίνουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Η ενημέρωση του γενικού κοινού γίνεται μέσω τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, έντυπων και ηλεκτρονικών καταχωρήσεων καθώς και μέσω διανομής προωθητικού υλικού –ενημερωτικού εντύπου, αφίσας, T-shirt – τα οποία είναι διαθέσιμα μέσω της Praksis και άλλων ιδιωτικών και δημόσιων φορέων.

Ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος Δ.Σ. της Praksis παρουσιάζοντας το σύνολο των δράσεων και το επικοινωνιακό υλικό της καμπάνιας, τόνισε τη σημαντικότητα της πρόληψης και έγκυρης διάγνωσης της νόσου. «H Praksis καθημερινά καταγράφει αιτήματα περιστατικών που αφορούν σε διάφορα ιατρικά θέματα. Την τελευταία χρονική περίοδο, υπάρχει αύξηση των περιστατικών που επισκέπτονται τις δομές μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνήθως χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών και έχουν διάγνωση Ηπατίτιδας C. Παράλληλα, οι κλήσεις στην υφιστάμενη Τηλεφωνική μας Γραμμή (800 11 11 600) που μέχρι και σήμερα ενημερώνει τόσο για τον HIV όσο και για την Ηπατίτιδα B δείχνουν ότι υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού και για την Ηπατίτιδα C. Για αυτούς τους λόγους σχεδιάσαμε μία καμπάνια που βασικό στόχο θα έχει να μιλάει ηχηρά για αυτή τη σιωπηρή ασθένεια, χωρίς τρομολαγνικούς όρους, χωρίς φοβικές προεκτάσεις και με κύριο στόχο την ενημέρωση και την έγκαιρη εξέταση», επισημαίνει ο κ.Αντύπας.

Έρευνα της Praksis
Κατά την περίοδο 01/12/2011 – 31/01/2012, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 58 γρήγορα τεστ για την Ηπατίτιδα C στα Πολυιατρεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στις εξορμήσεις της Κινητής Μονάδας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (πιλοτική φάση).
Από αυτά:

  • Η πλειοψηφία των ατόμων που εξετάστηκαν ήταν άνδρες,
  • 25-45 ετών,
  • είχαν ξανα εξεταστεί στο παρελθόν,
  • είχαν επιδείξει κάποιου είδους επικίνδυνη συμπεριφορά,
  • το 31% των πραγματοποιηθέντων τεστ έδειξε ανίχνευση αντισωμάτων.

Λίγα λόγια για την Praksis
Η Praksis, με βάση τα δύο Πολυϊατρεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προσφέρει εδώ και 15 χρόνια άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική και νομική υποστήριξη σε άστεγους, άπορους, ανασφάλιστους, νεο-αφιχθέντες αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, παλιννοστούντες, παιδιά των φαναριών, αποφυλακισμένους, καθώς και σε άλλες κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένες ομάδες.

Ταυτόχρονα, με κινητές ιατρικές μονάδες περιθάλπει νεοαφιχθέντες μετανάστες και αιτούντες άσυλο, καθώς και ασυνόδευτα ανήλικα.

Η Praksis δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Πάτρα, αλλά και άλλες πόλεις είτε με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες.

Επίσης, υλοποιεί καμπάνιες ενημέρωσης για τον HIV και τις Ηπατίτιδες Β και C. Με Κινητή Μονάδα παρέχει εξέταση (ανώνυμα και δωρεάν) για τον HIV (γρήγορο τεστ, τεστ με το σάλιο).

Ταυτόχρονα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή (800 11 11 600) ενημέρωσης-πληροφόρησης-υποστήριξης σε θέματα: HIV, Ηπατίτιδες και ΣΜΝ.

Η Praksis, έχει ήδη βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες φορές (το 2005 και το 2007) ως Νησίδα Ποιότητας, στον διαγωνισμό Νησίδες Ποιότητας που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Κίνηση Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024