Πράσινο φως και από το Ecofin για την επόμενη εκταμίευση
«Ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα», στο πλαίσιο του νέου δανείου, έχει τίτλο η ανακοίνωση του Ecofin που υιοθέτησε τη συμφωνία μεταξύ τρόικας-Αθήνας. Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ενισχυμένη εποπτεία και οι δόσεις θα δίνονται μόνο αν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις, σπεύδει να τονίσει το Ecofin και ζητά από την Ελλάδα τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου. Την ίδια στιγμή η Κομισιόν διευκρινίζει ότι για την εξασφάλιση των 130 δισ. ευρώ απαιτείται η λήψη νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ και η τρόικα προϊδεάζει ότι η Ελλάδα θα εξαρτάται από τους εταίρους και μετά το 2015.
«Ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα», έχει τίτλο η ανακοίνωση του Ecofin που συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες την Τρίτη. Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ενισχυμένη εποπτεία για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι δόσεις θα δίνονται μόνο αν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις, σπεύδει να τονίσει το Ecofin και ζητά από την Ελλάδα τριμηνιαίες εκθέσεις για τα μέτρα που λαμβάνει. Την ίδια στιγμή η Κομισιόν διευκρινίζει ότι για την εξασφάλιση των 130 δισ. ευρώ απαιτείται η λήψη νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-14.
Όπως τονίζει η ανακοίνωση, το Ecofin υιοθέτησε σήμερα απόφαση, η οποία αφορά στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στην Τρόικα και στην ελληνική κυβέρνηση.
«Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της χρηματοοικονομικής βοήθειας, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Ecofin.
Σημειώνεται, δε, ότι η πρώτη δόση της βοήθειας προς τη χώρα, πρέπει να εκταμιευθεί πριν από τη λήξη των δανειακών υποχρεώσεών της, στις 20 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται, στη συνέχεια, ότι στόχος του νέου προγράμματος είναι η μείωση του δημοσιονομικού χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ ως το 2020 και πως η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα φτάσει τα 130 δισ. ευρώ, σταδιακά, ως το τέλος του 2014 και εφόσον εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις.
«Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ενισχυμένη εποπτεία για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ακόμα στην ανακοίνωσή του το Ecofin.
Επιπλέον, το Συμβούλιο τονίζει ότι η σημερινή απόφαση διατηρεί το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από το 3% του ΑΕΠ, το 2014 και ζητά από την Ελλάδα να παρουσιάζει τριμηνιαία έκθεση για τα μέτρα που λαμβάνει.
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι το πρωτογενές έλλειμμα της Ελλάδας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ το 2012, ενώ θα πρέπει να διαμορφωθεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,8% του ΑΕΠ το 2013 και 4,5% του ΑΕΠ το 2014.
Τέλος, το Ecofin αναφέρει ότι με την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, οι παραπάνω στόχοι συνάδουν με τους στόχους του δημοσιονομικού ελλείμματος που είναι 7,3% του ΑΕΠ για το 2012, 4,7% του ΑΕΠ το 2013 και 2,2% του ΑΕΠ το 2014.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τρομερές καταστάσεις στην Παρτιζάν: Ο κόσμος φώναζε «Ομπράντοβιτς» και… ξενέρωσε τον Ουάσινγκτον που έφυγε (vid)
- Δίκη Βαλυράκη: Μάρτυρας κατέθεσε στη δίκη ότι είδε να χτυπούν με κοντάρι τον πρώην υπουργό
- Brussels Signals ‘No More Studies Needed’ for Greece–Cyprus Power Link
- 35 χρόνια Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Γιορτή Γνώσης & Δημιουργίας
- Η ΚΝΕ για τα 17 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
- Μπράιτον: Εκτός για μήνες ο Τζίμας
